
3 YILDA SADECE 92 KİŞİ BİNASINI ANALİZ ETTİRDİ
BAŞKAN ALBAYRAK ADETA SİTEM ETTİ
MARAŞ DEPREMLERİ HEMEN UNUTULDU
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz olarak sunulan, binaların deprem performans analizinin yapılarak risk sınıfının belirlendiği hizmete son 3 yılda, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerine kadar sadece 92 kişi başvurdu. Kahramanmaraş depremleri sonrası bu sayı günlük 200 kişiye yaklaşsa da depremin üzerinden zaman geçmesiyle birlikte binasının riskli olup olmadığını öğrenmek isteyen kişi sayısı yeniden düştü.
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan irili ufaklı depremler her gün devam ederken, son günlerde Marmara Denizi’nde meydana gelen depremler bölge halkını yeniden tedirgin etti. Harekete geçeceği tahmin edilen Kumburgaz veya Adalar fayının Tekirdağ’ı da ciddi bir şekilde etkilemesi beklenirken, Tekirdağ’da halkın deprem konusundaki duyarsızlığı Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın sitem etmesine neden oldu.
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak, depreme hazırlık çalışmaları kapsamında, belediye bünyesine alınan ekipmanlar için Süleymanpaşa ilçesi sahil dolgu alanında düzenlenen teslim töreninde konuşurken, adeta yurttaşlara sitem etti.
“3 YILDA SADECE 92 KİŞİ BAŞVURDU”
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlere kadar binasının deprem performans analizini yaptırmak isteyen kişi sayının sadece 92 olduğunu belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Belediyelerin görevi depreme dayanıksız olan binayı yıkmak değil. Biz sadece büyükşehir veya ilçe belediyesi olarak binanın depreme dayanıklı olup olmadığını ölçmekle mükellefiz. Bunu da biz gönüllü yapıyoruz. 3 sene öncesinden itibaren ‘binanızın deprem testini ücretsiz yapalım’ diye gazetelere çarşaf çarşaf ilan verdim. 3 sene boyunca bize müracaat eden 92 kişi oldu” diye konuştu.
DEPREMDEN SONRA ARTAN SAYI YENİDEN DÜŞTÜ
Bu yıl 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra bu sayının her gün artarak, günlük 200 kişiye yaklaştığını aktaran Albayrak, “Ama bakıyorum o günden bu yana süre geçtikçe şimdi yine eskiye döndük. Bu çok yanlış. Ne olur ne olmaz, yarın deprem olacakmış gibi çalışmak zorundayız. Depreme dayanıklı olmayan binaların ortadan kaldırılması hem bakanlığı hem de valiliği ilgilendiren konular. Biz bu binaların durumunu incelemek için çalışıyoruz” ifadelerini kaydetti. Habertak/Serhat Yeşilipek