ESNAF LOKANTALARINI ÖZLÜYORUZ (Ekrem İmamoğlu Farkı)

Yayınlama: 02.02.2023 10:26
A+
A-

Bazen şimdiki gençlerin çok şanslı olduğunu söyleyenler var. Niçin dediğimizde, değişen, dönüşen teknolojik aletlerin onlara daha çok hitap ediği, cevabını alıyorum.

 

Sadece bir örnek vereceğim; bizlerin genç-çocuk ve ortaokul zamanlarımızdan. Sınır kasabamız İpsala’da öğrencilerin sıklıkla gittikleri köfteci dükkânı adeta esnaf lokantası gibi çalışıyordu.

 

İki katlı çok küçük bir yerdi. Alt katta, ilçeye gelmiş olan köy insanları, diğer esnaflar birer porsiyon köfte ve piyaz yerlerdi. Üst kat dediğimiz yer ise tam manasıyla her daim parası beş köfteye yeten öğrencilere aitti.

 

Beş köfte lafına aldanmayın! Yanında suyu, yiyebildiğin kadar ekmeği, en organik domateslerden yapılmış yöreye özgü salçası, soğanı, yeşilliği karnımızı tıka basa doyurmaya yetiyordu.

 

Ya şimdi? Şanslı dediklerimiz; gençlerimiz beş köfteyi bulamayan çocuklarımız, ekmek arası beslenme çığlıkları içinde beslenemediklerine şahit oluyoruz.

 

Kim bilir kaç genç çocuğa denk geldim; öğle yemeği, beş köfte yerine çubuk kraker, tuzlu bisküvi yiyerek açlığını bastırmaya çalışıyordular.

 

Tekirdağ Süleymanpaşa insanları, kırk yıl önce, elli bin nüfusa sahipken çarşıları doldururdu. Esnaf lokantaları özelliklerini taşıyan, müşterisini hoş tutan, kollayan lokantalar, pastaneler, kıraathaneler vardı. Şimdi 210 Bin nüfusumuz olduğu halde, çarşıların boşaldığı, halkın çıktığı esnaf lokantaları ve benzeri yerler birer birer yok olup gittiler.

 

Çarşı dediğimiz yerde esnaf lokantası özelliklerini taşıyan kaç yer kaldı? Gelen müşterisinin midesinden önce ruhunu doyuran; kaç esnafımız kaldı?

 

Dört kişilik aile herhangi bir lokantaya gittiği zaman sadece su ve diğer içeceklere yemeğin yarısı kadar ücret ödüyorlar. Soğanı, yeşilliği, salçası az olan esnaf lokantası olmaktan çıkmış, ayakta durmak için neredeyse oturulan sandalye ücreti alacak esnafı kim kurtaracak?

 

Yine esnafın kendisi… Hizmetin hakikisi ve esnafın gözütok olanı, dayanma gücü, kabiliyeti ve sürümden kazanmak isteyenleri; belki de şehrimizin tükenmiş olan esnaf muhabbetli, esnaf neşeli anılarını tekrar gün yüzüne çıkartacaklar…

 

Ekrem İmamoğlu seçimden önce söz verdiği gibi, eski esnaf lokantaları benzeri, kent lokantaları açmaya başladı.

Neredeyse çalışanların tamamının kadın olduğu, kar oranları çok az kent lokantaları; karnı ve ruhu aç kalan insanlara; yaşama umudu, şehir bilinci ve aidiyet kazanımı sağlayacaktır.

 

Süleymanpaşa’da sahilde bulunan balık-ekmek bile birçok insan, genç için lüks sayılırken, şehrimizin HALK EKMEK ve ESNAF LOKANTALARI eksikliğini giderecek bir yönetici çıkar mı? Elini taşın altına sokacak birimlerimiz var mı? Diye düşünmeden edemiyorum.

 

 

Marka Flower Çiçekçi