Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu

KANOLAYA ZAM YOK GİBİ
ÜRETİCİ KANOLA EKİMİNDEN VAZGEÇECEK
2026 yılı kanola alım fiyatlarının üretim maliyetlerinin gerisinde kalması, üreticilerin tepkisine neden oldu. Artan girdi maliyetlerine rağmen fiyat artışının sınırlı kalması nedeniyle üreticiler, kanola ekim alanlarında daralma yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Kanola üreticileri, 2026 sezonunda açıklanan 23,5–24 TL/kg seviyesindeki alım fiyatlarının üretim maliyetlerini karşılamaktan uzak olduğunu belirterek kamuoyuna çağrıda bulundu. Üreticiler, son bir yılda mazot, gübre, tohum, zirai ilaç, işçilik, arazi kirası, finansman, hasat ve nakliye gibi temel girdilerde yaşanan yüksek maliyet artışlarına rağmen kanola fiyatındaki yükselişin yetersiz kaldığını ifade etti.
Geçtiğimiz yıl kanola 22–22,5 TL/kg seviyelerinde alıcı bulurken, bu yıl fiyatın yalnızca 23,5–24 TL/kg aralığında oluşması üreticileri memnun etmedi. Üreticilere göre bu artış, enflasyonun ve tarımsal girdi maliyetlerindeki yükselişin oldukça gerisinde kaldı.
Üreticilerin hesaplamalarına göre, 2026 yılında bir dekar kanola üretiminin maliyeti yaklaşık 7 bin 770 TL’ye ulaştı. Mevcut alım fiyatları dikkate alındığında çiftçinin yalnızca maliyetini karşılayabilmesi için dekardan yaklaşık 324–331 kilogram verim alması gerekiyor. Bu seviyenin altında kalan verimlerde ise üretici zarar ediyor.
Sektör temsilcileri, tarımsal üretimin kuraklık, don, hastalık, zararlı baskısı ve hasat kayıpları gibi birçok doğal risk taşıdığına dikkat çekerek, her üreticinin bu verim seviyesine ulaşmasının mümkün olmadığını belirtiyor.
Kanolanın, Türkiye’nin bitkisel yağ ihtiyacının karşılanması açısından stratejik öneme sahip bir ürün olduğuna vurgu yapan üreticiler, yerli üretimin artırılması ve ithalata bağımlılığın azaltılması için kanola üretiminin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor. Üreticiler, maliyetini karşılayamayan ve emeğinin karşılığını alamayan çiftçinin kanola üretimini sürdürülebilir şekilde devam ettirmesinin mümkün olmadığını dile getiriyor.
Önümüzdeki sonbahar döneminde yapılacak ekim planlarının da mevcut fiyatlardan doğrudan etkileneceğini belirten üreticiler, alım fiyatlarında iyileştirme yapılmaması halinde kanola ekim alanlarında önemli ölçüde daralma yaşanabileceği uyarısında bulundu. Üreticiler, bu durumun yalnızca çiftçiyi değil, ülkenin yağlı tohum üretimini ve gıda arz güvenliğini de olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.