Bitki beslemede organik gübreleme

Yayınlama: 25.02.2019 11:02
A+
A-

Babaeski Ziraat Odası Başkanlığı’nca, Orgatek Organik Gübre A.Ş. ile ortaklaşa, “Bitki Beslemede Organik Gübreleme” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan’ın açılış konuşmasından sonra Firma Çalışanı Mehmet Akıncı ve Firma sahibi Mehmet Koç tarafından sunum yapıldı.

Oda Başkanı Şahin Arslan, yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Bitkisel üretimde verime etkisi olan besin maddelerini sayacak olursak, Azot-Fosfor-Potasyum. Bu besin maddeleri bitkilerin yetiştirme şartlarına, ortamına göre sürekli azalmaktadır. Azalan bitki besin maddeleri mineral ve organik gübreler ile yerine koymadığımız durumda toprak verimliliğinde ve buna bağlı olarak üründe kayıplar olmaktadır. Tarımda sentetik kimyasalların bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımıyla doğal dengenin bozulması bunun sonucunda besin zinciri ile tüm canlılara hayati tehlike oluşturmaktadır. İşte bu kayıpları önlemek ve doğal kaynakları kirletmeden, doğal dengeyi bozmadan, sağlıklı besin elde etmek ürettiğimiz bitkisel ürünlerde birim alandan verim ve özellikle kaliteyi yükseltmek için organik gübreler kullanılmalıdır. Kullanmalıyız. “Evet kullanmalıyız, kullanmalıyız da organik gübrenin dekar maliyeti ne kadar” dediğinizi duyuyorum. Gerçekten de ülkemiz tarımı zor bir dönemden geçiyor. Yıllardır enflasyona bağlı olarak ürettiğimiz Bitkisel ve Hayvansal ürünlerin enflasyon rakamlarının altında kaldığından girdi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı çiftçimiz para kazanamamaktadır.“Sütte-Ette-Buğdayda-Mısırda-Çeltikte bütün ürettiğimiz ürünlerde fiyatlarını arttırmayalım enflasyon artar” deniliyorsa o zaman tarım ve hayvancılığa verilen destekler Anayasada belirtilen Tarım Kanunu’nun 21.Maddesi gereği gayri safi milli hasılanın yüzde biri kadar olmalıdır. Yasaya, kanuna göre değerlendirdiğimizde çiftçilerimiz her yıl ödenen tarımsal desteklerin olması gerekenden yaklaşık yüzde kırk-elli oranında aşağı oranda destek almıştır. Çiftçimizin ayakta durabilmesi, üretimi sürdürebilmesi için kar etmesi para kazanması gerekir İşte o zaman dünya tarımıyla rekabet şansını yakalayıp modern tarım ve hayvancılığı layıkıyla yapar. Dünyada ve ülkemizde önem kazanan organik tarımın yapılabilmesi için organik gübrelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle de organik gübreler önem kazanmaktadır. Bitkisel üretim yapan üreticiler olarak toprağımızı korumak için toprak hazırlama ve gübreleme belli kurallar çerçevesinde olmalıdır. İşte o zaman toprak verimliliği sürdürülebilir tarım açısından organik gübreleme ile amaçlanan hedefe ulaşır. Bu amaçla düzenlenen Organik Gübre bilgilendirme toplantısının tüm çiftçilerimize faydalı olmasını diler Orgatek Organik Gübre Şirketi çalışanlarına, yetkililerine ve siz değerli katılımcılara teşekkür eder saygılar sunarım.”

Daha sonra Firma Çalışanı Mehmet Akıncı ve Firma sahibi Mehmet Koç tarafından katılan çiftçilere slayt gösterisi eşliğinde sunum yapıldı.

Habertrak/Metin Karakuş

#ilangovtr
Basın No
Marka Flower Çiçekçi