Bayram coşkusu üniversiteye taşındı

Yayınlama: 24.12.2020 10:13
A+
A-

Kuzey Makedonya’daki Türk toplumunun Yugoslavya döneminde 21 Aralık 1944’te kendi dillerinde eğitim hakkı kazanması ve Kuzey Makedonya döneminde ise 15 Şubat 2007’de yapılan yasal düzenlemeyle bayram olarak kabul edilmesi sebebiyle 21 Aralık Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı, Trakya Üniversitesinde de büyük bir coşku ile kutlandı.

COVID-19 önlemleri çerçevesinde Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve Trakya Üniversitesinin Youtube ve Facebook sayfalarından canlı olarak yayınlanan etkinlikte Edirne Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kuzey Makedonya Ankara Büyükelçisi Jon Ivanovski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Edirne Göç İdaresi İl Müdürü Musa Aşılıoğlu, MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago yer alırken Kuzey Makedonya’yı MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin ve Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat da canlı bağlantı ile programa katıldı.

Saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan etkinlikte bir konuşma gerçekleştiren Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Genel Başkanı Hüsrev Emin, bugüne kadar 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kapsamında yapmış oldukları etkinliklerden bahsederek “Kuzey Makedonya’daki Türkler için 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı, bir mühürdür ve anayasal bir haktır. Bu bayram Kuzey Makedonya’daki Türk varlığı açısında resmi hüviyet taşıyan bir belgedir.” dedi.

Trakya Üniversitesinde Türkçe Eğitim Bayramı’nın kutlanmasının da büyük bir önem taşıdığını ve Trakya Üniversitesinin başta Kuzey Makedonya olmak üzere tüm Balkanlara büyük bir önem verdiğini ifade eden (MATÜSİTEB) Genel Başkanı Hüsrev Emin, tüm bu özveri ve çalışmalardan ötürü Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kuzey Makedonya özelinde Balkanlarda Türk ve Osmanlı izlerinden bahseden Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago, tarihsel süreç içerisinde Osmanlı’nın Türk ve bölge halklarına yönelik sunmuş olduğu eğitim hizmetlerinin tarihinden bahsetti. Yugoslavya ve Kuzey Makedonya’da Türkçe eğitimin tarihini ve sayısal verilerini paylaşan Başkonsolos Aktan Ago “Bugün Kuzey Makedonya’daki 41 ilkokulda Türkçe eğitim gerçekleştirilmektedir. 386 sınıfta 6700’ü aşkın öğrenci ana dilde eğitim almaktadır. Lise ve ortaokullara geldiğimizde ise 2008 sonrasında Türkçe eğitim gören öğrencilerin sayısında ciddi bir artış görülmektedir. Ortaöğretimde Kuzey Makedonya’nın 8 belediyesinde 83 sınıfta Türkçe öğrenim görülmektedir. Yükseköğrenim de Üsküp Kiril Metodi Üniversitesinde, İştip Üniversitesinde ve Kalkandelen (Tetova) Devlet Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı; Uluslararası Balkan Üniversitesinde de Türkçe Öğretmenliği bölümünde öğretmenler yetiştirilmektedir.” dedi. Haber Merkezi

#ilangovtr
Basın No
Marka Flower Çiçekçi