“YENİLENEBİLİR ENERJİYE YÖNELMELİYİZ”

Yayınlama: 04.11.2021 10:54
A+
A-

ENERJİ PİYASASINDAKİ ARTIŞ DEVAM EDECEK

Enerji politikaları üzerine akademik çalışmalar yürüten Bilim insanı Dr. Emrah Akyüz, son zamanlarda enerji fiyatlarında yaşanan artışın devam edeceğini belirtti. Dr. Emrah Akyüz, enerji fiyatlarındaki artışın ancak Türkiye’nin sahip olduğu zengin yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla kullanması ile durdurulabileceğinin altını çizdi.

“KIŞ MEVSİMİ İLE BİRLİKTE ENERJİYE OLAN TALEP ARTIYOR”

Enerji tüm insanların en önemli ihtiyaç maddelerinden bir tanesini olduğunu ifade eden Dr. Emrah Akyüz;”Enerji olmadan yaşamımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz oldukça zordur.Gündelik, sosyal ve iş hayatımızın her aşamasında enerji ihtiyaç duymaktayız. Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte enerjiye duyulan ihtiyaç da artmaktadır. Özellikle konutlarda ısınma ihtiyacının giderilmesi için doğal gaza ve kömüre duyulan talep artış göstermektedir.” diye konuştu.

“DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞ ENERJİ FİYATLARININ ARTIŞINI TETİKLİYOR”

Enerji kaynaklarının fiyatlarındaki artışın birinci temel sebebininin döviz kurundaki artışın oluşturduğunu ifade eden Dr. Emrah Akyüz; Türkiye, enerji ihtiyacının önemli bir kısmını ithalat yolu ile karşılamaktadır.Ülkemizde kullanılan enerjinin yaklaşık olarak %70’i Rusya, İran ve Azerbaycan gibi ülkelerden karşılanmaktadır. Başka bir ifadeyle belirtmek gerekirse tükettiğimiz enerjinin sadece %30’u yerli kaynaklar ile karşılanmaktadır.Türkiye’nin yaptığı enerji ithalatı dolar ve avro gibi yabancı para birimleri ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle, döviz kurunun artması demek ithal ettiğimiz enerjinin fiyatının da artması anlamına gelmektedir. Nitekim son zamanlarda döviz kurunda yaşanan yükseliş,ithal ettiğimiz enerjinin fiyatlarının da artması sonucunu doğurmaktadır. Enerji fiyatlarındaki artışın nedeni sadece döviz kurlarında yaşanan artış ile açıklanamaz. Dünya geneline baktığımızda bir enerji krizinin yaşandığı söylemek mümkündür. Avrupa Birliği, Çin, ABD ve Hindistan gibi bölgelerde de doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtların fiyatlarında son zamanlarda yüksek seviyede artışlar yaşanmaktadır.Örneğin brent petrolün varil fiyatı 3 Ocak 2021 tarihinde 55 dolar civarındayken,şu an 83 dolar civarındadır. Küresel ölçekte enerji kaynaklarında yaşanan bu artış,enerji fiyatlarının Türkiye’de de artmasına neden olmaktadır. Çünkü Türkiye’de kullanılan enerji kaynaklarının fiyatı, tüm dünyada olduğu gibi küresel piyasa sistemine göre belirlenmektedir.” Şeklinde konuştu.

“ENERJİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ TÜM DÜNYADA DEVAM EDECEK”

Ekonomide fiyatlar arz ve talep ilişkisine göre belirlendiğini ifade eden Dr. Emrah Akyüz; “Arz azalırken talep artması durumunda ilgili ürünün fiyatı da artış göstermektedir. Petrol ve doğal gaz doğada sınırlı miktarda bulunan enerji kaynaklarıdır. Bu enerji kaynaklarının miktarı kullanıldıkça azalmaktadır. Fakat dünya nüfusu ve bu nüfusun tükettiği enerji miktarı ise sürekli olarak artmaktadır.Talebin sürekli artması ve arzın, yani enerji kaynaklarının miktarının artmasının bir sonucu olarak, enerji fiyatları artış göstermektedir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde tüm dünyada fosil yakıtların, yani petrol ve doğal gazın fiyatlarındaki artış devam edecektir. Türkiye’nin artan enerji fiyatları ile mücadele edebilmesi için yerli kaynaklarının kullanımını arttırması gerekmektedir.Türkiye, dört mevsimi yaşayan zengin bir coğrafyaya sahiptir. Bu zenginliğin ivedi bir şekilde kullanılması elzemdir. Türkiye dört mevsim avantajısayesinde yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir potansiyele sahiptir.Türkiye’nin güneş,rüzgâr ve dalga enerjisi açısından sahip olduğu olanaklar ile orta vadede enerjide kendi kendine yeten bir ülke durumuna gelmesi olasıdır. Hâtta sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarının daha rasyonel bir şekilde kullanılması durumunda, Türkiye, enerji ithalat eden bir konumundan enerji ihraç eden bir konuma doğru gelişim gösterebilir. Türkiye’de enerji kaynaklarının fiyatlarının kontrol altına alınabilmesi ve ucuzlayabilmesi, ancak ve ancak yerli kaynaklarının kullanılmasıyla mümkündür. “diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek

#ilangovtr
Basın No
Marka Flower Çiçekçi