![“Rehberlik kursları yasal değil”](https://habertrak.com.tr/wp-content/uploads/2018/01/EĞİTİM-İŞ.jpg)
Milli eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Genel Müdürlüğü 2018 yılı Hizmetiçi kurs programında, kursiyerlerin özel okullardaki rehberlik hizmetlerinde çalışabilmeleri sağlayacak rehberlik sertifika kursları açmasına Eğitim İş tepki gösterdi.
Eğitim İş Tekirdağ Şubesi Başkanı Hüseyin Eren konuyu; “Açılan rehberlik kursları ve buradan sertifika alan personelin çalıştırılması yasal değildir” sözleriyle eleştirdi.
“REHBERLİK HİZMETLERİNİN İÇİ BOŞALTILDI”
Hüseyin Eren, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında: “Okullarımızdan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerine ilişkin düzenlemeyi kaldırarak içini boşaltan MEB şimdi de özel okullarda ki rehberlik hizmetlerinde çalışacaklar için rehberlik sertifika kursları açmıştır. Özel okullar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlıdır ve Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre eğitim öğretim faaliyeti yürütmektedirler. Bu yönetmelikte çalışacak personeller tanımlanırken Talim Terbiye Kurulu’nun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı “Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları” kararına göre de hangi alan mezunlarının hangi alanlarda görev yapabilecekleri belirlenmiştir. Buna göre resmi okullar ve özel öğretim okullarında rehber öğretmen olarak Eğitim Fakültesi Rehberlik Hizmetleri Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans programları ile Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünden mezun olup pedagojik formasyon sertifikası alan mezunlar çalışabilmektedirler. Özel okulların Rehberlik hizmetlerinde bu iki program mezunu dışında bölümlerden mezun personel çalıştırması yasal olarak mümkün değildir. MEB Özel Öğretim Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda açılan Rehberlik kursları ilgili mevzuata aykırı olarak düzenlenmiştir” dedi.
“DÜZENLEME GERÇEKTEN UZAK”
Eren, söz konusu düzenlemenin gerçeğe uygun olmadığını ifade ederek: “Bakanlığın, kurs açmak için ileri sürdüğü “ihtiyaç olduğu” gerekçesi de gerçeğe uygun değildir. İlgili hizmeti yürütecek halihazırda 15 bin uzman atanamamıştır ve özel okullarda çalışmak amacıyla iş aramaktadır. Bu mezunların özel sektörde çalışabileceği yegane kurumlar ise okullardır. Ayrıca 2018 Haziran ayında 7000 pdr mezunu ve bir o kadar psikoloji mezunu daha olacaktır ki okullarda rehberlik hizmeti yürütmek için eğitim almış uzman sayısı 30 binlere ulaşacaktır. Açılacak kurslar nedeniyle hizmete dönük eğitim alarak mezun olmuş uzmanlar mağdur olacaktır. Özel okul sahiplerinin Bakanlıktan bu kursları istemesinin altında yatan temel düşünce ucuz işgücü sağlamaktır. Rehberlik dışında her işi yapacak, hatta felsefe gibi derslere girecek personel arayışı söz konusudur. MEB Özel Öğretim Genel Müdürlüğü açtığı kurslarla milli eğitim temel ilkelerine, uzmanlık ve liyakat ile ilgili mevzuata aykırı hareket ettiği gibi, bu alanda eğitim almış uzmanların haklarını da gasp etmektedir. Eğitim-İş olarak MEB’in temelsiz, bilimsel gerçeklerden ve gerekçelerden uzak tavrı ve ısrarıyla karşı karşıya kalan rehber öğretmenlerimizin yanında olduğumuzu belirtiyor, söz konusu kursların iptali için her türlü girişimde bulunacağımızı vurguluyoruz” diye konuştu. Habertrak/Hülya Ural-Canlı