DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

“ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARI BİZİM ÖNCELİĞİMİZ”

Yayın Tarihi: 17 Eylül 2020 | Son Güncelleme :

17 Eylül 2020 - 15:37

“ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARI BİZİM ÖNCELİĞİMİZ”

Tekirdağ Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde Bağ Bozumu Etkinliği düzenlendi. Türkiye’nin hiçbir bölgesinde bulunmayan Tekirdağ’a özgü ve yeni geliştirilen 30 üzüm çeşidi etkinlikte sergilendi.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, Araştırma çalışmalarına büyük önem verdiklerinin altını çizerek “Tescil ettiğimiz yeni üzüm çeşitlerini ve salkımlarını da etkinliğimizde sergilemekteyiz. Aynı zamanda ülke bağcılığına kazandırmaya en yakın çeşit adaylarımız da sergilenen ürünlerimiz arasında yer almaktadır.” Dedi.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde düzenlenen Bağbozumu Etkinliğine; Vali Aziz Yıldırım, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Mümin Şahin, Vali Yardımcısı Murat Eren, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, İl Müftüsü İsmail İpek, Tarım İl Müdürü Oktay Öcal, Tarım Kredi Kooparatifi Bölge Müdürü Adnan Yusuf Güney, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı ve çok sayıda davetli katıldı.

“ÜZÜME GÖNÜL VERENLER İÇİN BAĞ BOZUMU AYRI BİR ANLAM TAŞIMAKTADIR”

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, bağ bozumunu üreticilerin emeklerinin karşılığını alma günü olarak nitelendirerek, “Üreticilerin yıl boyunca verdikleri emeklerin karşılığını alma günü üzümlerin toplanma zamanı yani bağ bozumudur. Yani dolayısıyla biz bağcılar için ve üzüme gönül verenler için bağ bozumu ayrı bir anlam taşımaktadır. Bu anlam üzüme saygıya dönüşmekte, neticesinde bağ bozumu günü neşe ve şenliklerle kutlanmaktadır.” Şeklinde konuştu.

Kiracı, pandemi nedeniyle kısıtlı bir kutlama yapmak zorunda kaldıklarına da değinerek “Ülkemizin 37 farklı noktasında bağ bozumu günü farklı isimlerle adlandırılır. Bağ bozumu günü, bağ bozumu etkinliği, üzüm bayramı gibi isimlerle kutlanmaktadır. İlimizde de daha önceki yıllarda daha geniş katılımlı olarak kutlamaktaydık. Ancak yaşadığımız pandemi süreci bizi daha kısıtlı bir kutlama yapmaya itti. Biz bunu geleneksel bir bağ bozumu olarak düşünüyoruz. İlerleyen yıllarda inşallah daha geniş katılımlı bir etkinli düzenleyeceğiz.” İfadelerini kaydetti.

“ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARIMIZ BİZİM İÇİN HER ZAMAN ÖNCELİKLİ OLMUŞTUR”

“Bizim Bağcılık Araştırma Enstitüsü olarak birçok çalışmamız var ama bir tanesi yeni çeşit geliştirme, diğeri, çocuklarımızın bize emaneti olarak gördüğümüz Türkiye Genetik Asma Kaynaklarını Muhafaza Etme ve bunları tanımlayarak araştırma çalışmalarında kullanmak üzere muhafaza ediyoruz.” Diye konuşan Kiracı, sözlerini şöyle noktaladı: “Son olarak da üretim ile ilgili bir çalışmamız var. Fidan üretimi. Bölgemiz ürünleri başta olmak üzere ülkemiz üzüm üreticilerinin fidan taleplerini karşılama görevimiz bulunmakta. Araştırma çalışmalarımız bizim için her zaman öncelikli olmuştur. Önümüzdeki masada gördüğümüz çeşit adayları, tescile yani yeni bir çeşit olarak ülke bağcılığına kazandırmaya en yakın çeşit adaylarımızdır. Karşı masada da şu ana kadar tescil ettiğimiz yeni çeşitlerini ve salkımlarını görmekteyiz.”

Konuşmanın ardından Vali Aziz Yıldırım ve katılımcılar bağa giderek üzüm hasadını gerçekleştirdiler.

Habertrak/Özlem İnan

YORUM ALANI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.