Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Șubesi Bașkanı Cemal Polat, Asyaport Liman A.Ș tarafından yapılması planlanan ilave iskele yapımı, beton santrali kırma ve eleme tesisinin; Bilirkişi Heyeti tarafından yapılan incelemeler sonucunda yapımının durdurulduğuna karar verdiğini söyledi.
Polat, söz konusu Bilirkişi Heyeti raporundan “Dava konusu planlarının şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve teknikleri ile kamu yararı yönünden uygun olmadığı kanaati oluşmuştur.” Sonucunun çıktığını belirtti.
Raporda ayrıca Asyaport Liman İşletmeleri A.Ş’ye yapılacak ek liman yapısının gerek ÇED’e gerekse deniz içi liman inşaatı zeminlerine ait birçok eksik ve hatalı kısmın oluştuğuna da dikkat çekildiğini kaydeden Polat, “sağlıklı ve ciddi bir zemin etüd raporunun hazırlanmamış olduğu” nu açıkladı.
RAPORDA SAĞLIKLI VE CİDDİ BİR ZEMİN ETÜD RAPORU HAZIRLANMAMIŞ
“Bilirkişi heyetinin yaptığı inceleme ve araştırma, tüm raporlar kapsamındaki değerlendirmeler göz önüne alınarak hazırlamış oldukları raporda özet ise şu şekilde: “1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda G18 nolu paftada liman/liman gerisi alan kullanımında kalmakta olduğu, “1/25.000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planı’nda liman kullanımında kalmakta olduğu, Dava dosyasında da bulunan Danıştay 6. Dairesi 2010/1051 Esas dosya numaralı ve 03.07.2012 tarihli kararı ile verdiği yürütmeyi durdurma kararı ve sonrasında nihai olarak da iptal kararında planlama alanı ile ilgili olarak 3.13 maddesi gereğince; Tekirdağ Liman Yatırımlarının, Kuzey Anadolu Fay hattının yakın konumunda ve Jeolojik Sakıncalı Alan’da öngörülmesi ve bu arazi kullanım kararlarının verilmesi için ayrıntılı analizlerin yapılması gerektiği ve güvenli yapılabilirliğinin irdelenmemiş olması gerekçeleri ile “Ek Liman’ın uygun olmadığı, Asyaport Liman İşletmeleri A.Ş’ye yapılacak ek liman yapısı gerek ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) ve gerekse deniz içi liman inşaatı zeminlerine ait birçok eksik ve hatalı kısmın oluştuğu, sağlıklı ve ciddi bir zemin etüd raporunun hazırlanmamış olduğu.”
“EK LİMAN KULLANIMININ UYGUN OLMADIĞI…”
“Söz konusu 1/5000 ölçekli Tekirdağ İli, Süleymanpaşa İlçesi , Barbaros mahallesi Liman Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Tekirdağ İli, Süleymanpaşa İlçesi, Barbaros Mahallesi Liman Amaçlı İlave Uygulama İmar Planının üst ölçekli planın iptali ve iptal kararlarındaki gerekçeler doğrultusunda “Ek Liman” kullanımının uygun olmadığı, Planların güvenlik gerekçeleri ile kamu yararı amacı taşımadığı, Yörede yaşayan halkın planlama sürecine katılımının sağlanmadığı, ÇED Raporu’nda (2020) belirtildiği üzere; “Denizel Flora – Fauna’ya Etkiler ve Alınacak Önlemler Proje Kapsamında inşaat aşamasında deniz ortamında planlanan kıyı yapıları için kazıkların çakılması esnasında olabilecek geçici muhtemel çevresel etkilerin “Gerek dolgu çalışmaları gerekse de kazıklarının çakılması sırasında özellikle balıklar, bentik omurgasızlar ve algler zarar görecektir.”
“KAMU YARARINA UYGUN OLMADIĞI KANAATİ OLUŞMAKTADIR”
“Buna rağmen, Yapılması planlanan “ Asyaport Limanı (kapasite Artışı) İlave İskele Yapımı, Beton Santrali ve Kırma Eleme Tesisi Projesi” ülke ekonomisi, alt yapısı, toplum ve kamu yararı düşünüldüğünde projenin yapılarak faaliyete geçmesinde denizel ekosistem ve biyoçeşitlilik bakımından (yukarıda bahsedilen çekinceler ve olumsuzluklara karşılık alınacak sürdürülebilir önlemlerin uygulanmasıyla ve canlı türlerinin adaptasyon zamanları içerisinde çevresel etkileri minimize edilebilir) etkileri kabul edilebilir sınırlar içerisinde kalabileceği, Bu çalışmaların sonuçların kısa sürede almak pek mümkün olmasa da “izleme ve kontrol çalışmalarıyla” sistemin sürüdürülebilir, biyoçeşitliliğin, türlerin ve popilasyonlarının sayı ve miktarlarının, ve su kalitesinin kabul edilebilir sınırlar içerisinde kalabileceği ve korunabileceği, Asyaport Liman Tesislerinin Marmara Denizi içinde 400 m kadar kuzeye uzatılmasının, inşaat sırasında malzeme taşınırken yeni yol açılmaması kaydıyla, karadaki arkeolojik ve uzakta doğal sitlere herhangi bir etkisi bulunmadığı, Gerekçelerine bağlı olarak söz konusu planların planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına uygun olmadığı kanaati oluşmaktadır.”
“PLANLAR ŞEHİRCİLİK İLKELERİYLE ÖRTÜŞMÜYOR”
“Sonuç olarak: Tekirdağ İli Süleymanpaşa İlçesi, Barbaros Mahallesi’nde bulunan limana ilişkin hazırlanan, 26.06.2019 tarihinde onaylanan, 27.06.2019 tarihinde davalı idarenin İnternet sayfası ilan edilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli İlave Uygulama İmar Planının iptal istemiyle Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açılan davada Bilirkişi Heyeti’nde; dava konusu planların şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve teknikleri ile kamu yararı yönünden uygun olmadığı kanaati oluşmuştur.” denmektedir.”
Habertrak/Özlem İnan