‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI AÇLIK SINIRININ ALTINDA’

‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI AÇLIK SINIRININ ALTINDA’
Yayınlama: 10.01.2026
27
A+
A-

 

 

 

 

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde emekliler, yaşadıkları ekonomik sorunlara dikkat çekmek için eylem yaptı. Köprübaşı mevkiinde Tekirdağ Emekliler Derneği tarafından düzenlenen basın açıklamasına Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Oktay Özçelik de katıldı. Özçelik, yaptığı konuşmada emeklilerin yaşadığı yoksulluğun tesadüf değil, bilinçli politikaların sonucu olduğunu vurguladı.

 

“MİLYONLARCA EMEKLİNİN SESİ OLMAK İÇİN BURADAYIZ”

Konuşmasına emeklilerin yıllardır biriken mağduriyetlerini dile getirmek için toplandıklarını belirterek başlayan Özçelik, emeklilerin bu ülkenin kalkınmasına, eğitimine ve bilimine ömürlerini adadığını söyledi. Buna rağmen bugün emeklilerin açlık sınırının altında maaşlarla yaşam mücadelesi verdiğini ifade eden Özçelik, “Faturalarını ödemekte zorlanan, torununa harçlık veremeyen bir kuşak yaratıldı” dedi.

 

Ortaya çıkan tablonun bir tesadüf olmadığını vurgulayan Özçelik, emeklilerin yaşadığı mağduriyetin bilinçli tercihlerin sonucu olduğunu belirtti. Emeklilerin sistemli biçimde yoksullaştırıldığını söyleyen Özçelik, bu sürecin temelinde 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun yer aldığını ifade etti.

Özçelik, söz konusu yasa ile emekli aylıklarının hesaplanma yönteminin kökten değiştirildiğini belirterek, aylık bağlama oranlarının ciddi biçimde düşürüldüğünü hatırlattı. Eskiden daha yüksek oranlarla hesaplanan emekli maaşlarının her yıl için sabit yüzde 2’ye indirildiğini söyleyen Özçelik, bu düzenlemenin maaşları sistematik olarak erittiğini dile getirdi.

 

“BÜYÜME VAR, EMEKLİYE PAY YOK”

Türkiye’de ekonomik büyüme yaşansa dahi emeklilerin bu büyümeden pay alamadığını belirten Özçelik, “Refahın büyük kısmı emekliye değil, sermayeye aktarıldı” dedi. Uzun yıllar çalışmanın ödül olmaktan çıktığını ifade eden Özçelik, düşük primle çalışanların çalıştıkça maaşlarının düştüğünü vurguladı.

 

2008 öncesinde emekli olanların görece daha insani koşullarda yaşayabildiğini belirten Özçelik, bu tarihten sonra emekli olanların ise sefaletle karşı karşıya bırakıldığını söyledi. Bu düzenlemeleri yapan kadroların bugün hâlâ ekonomiyi yönettiğine dikkat çeken Özçelik, aynı zihniyetin ülkeyi yoksulluğa sürüklediğini ifade etti.

 

Konuşmasında güncel ekonomik tabloya da değinen Özçelik, en düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kaldığını söyledi. Resmi rakamlarla bile enflasyonun yüzde 30’ları aştığını belirten Özçelik, yapılan zamların kısa sürede eridiğini, kök maaş uygulaması ve taban aylık tamamlamalarının emekliler arasında ciddi eşitsizlikler yarattığını dile getirdi.

 

Milyonlarca emeklinin geçinemediği için çalışmak zorunda kaldığını belirten Özçelik, mevcut sistemin çalıştıkça emekli maaşını düşürdüğünü vurguladı. Bu durumun emeklileri daha da güvencesiz hale getirdiğini söyledi.

 

Eğitim Sen adına konuşan Özçelik, emeklilerin haklarının gasp edilemeyeceğini belirterek taleplerini şöyle sıraladı: 2008 reformu geri çekilmeli, aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayıları eski düzeyine getirilmeli. En düşük emekli maaşı derhal yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı.

Emeklilere refah payı verilmeli ve ekonomik büyümeden hak ettikleri pay sağlanmalı.

Emekli sendikaları toplu sözleşme masasına oturabilmeli.

 

Konuşmasını mücadele çağrısıyla tamamlayan Özçelik, emeklilere reva görülen koşulların yarın çalışanlara dayatılacağını ifade etti. “Bu mücadele sadece emeklilerin değil, tüm emekçilerin mücadelesidir” diyen Özçelik, birlik ve dayanışma vurgusu yaparak “Birlikte direnelim, birlikte kazanalım” çağrısında bulundu. Habertrak/Serhat Yeşilipek

 

Marka Flower Çiçekçi