Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
GİRDİ MALİYETLERİNDE İNDİRİM YAPILMALI
ÜRETİCİ MALİYETLERE YETİŞEMİYOR
Girdi maliyetlerinde yaşanan sorunlara dikkat çeken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, yem fiyatlarında dışa bağımlılık nedeniyle yaşanan artışların hayvancılık sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi.
Üreticinin girdi maliyetinin düşürülmesi gerektiğini ifade eden Polat; “Yemde dışa bağımlıyız. Yem fiyatlarındaki artış doğrudan süt ve et üretimini etkiliyor. Ülkemizde yem konusunda ciddi önlemler alınmazsa süt, et dahil olmak üzere hayvancılık ve hayvansal ürünlerin tüketiminde çok ciddi sorunlar yaşayacağız. “diye konuştu.
Temel gıda maddelerindeki KDV indiriminin olumlu bir adım olsa da üreticinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getiren TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat, yemdeki dışa bağımlılığın hayvan kesimlerinin artmasına sebep olduğunu, bundan dolayı büyükbaş hayvan sayısının azaldığını ifade etti. .
Üreticini girdi maliyetlerine değinen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat; “Yemde dışa bağımlıyız. Yem fiyatlarındaki artış doğrudan süt ve et üretimini de etkiliyor. TÜİK’in açıkladığı son rakamlara göre büyükbaş hayvan sayımızda azalma, küçükbaş hayvan sayımızda artma var. Ülkemizde yemde ciddi önlemler alınmazsa süt, et dahil olmak üzere hayvancılık ve hayvansal ürünlerin tüketiminde de çok ciddi sorunlar yaşayacağız. Eğer bir ülkede nüfus sürekli artarken bitkisel üretim bitkisel ürünler, hayvansal üretim hayvansal ürünler, süt ürünleri yeterli miktarda ve düşük maliyetli üretilemiyorsa iki aşamalı dış alım gündeme geliyor. Ya yüksek fiyatlar bahane edilerek dışarından daha ucuz hayvan ve et alımı ya da gerçekten arz açığı, üretim açığı olduğu için zorunlu olarak yurtdışından yüksek fiyatlarla alma söz konusu oluyor. Et dış alımı halen devam ediyor ve bu yanlış politikalar devam ederse ette de sütte de bizi ciddi dışa alım yanlışları bekliyor. Üreticilerin girdi maliyetlerini düşürmek, desteklerini artırmak noktasında borçlu olan çiftçilere yönelik Ziraat Bankası bir düzenleme yaptı. Tarım Kredi Kooperatiflerinin de çok hızlı bir şekilde düzenleme yapıp çiftçi borçlarının ötelenmesi ve ipotekli arazilerinin ellerinden alınmamasına yönelik somut önlemlerin alınması gerekir.” şeklinde konuştu.
“UCUZ GÜBRE VE MAZOT İÇİN ADIM ATILMALI”
KDV indirimlerinin olumlu bir adım olduğunu ancak yeterli olmadığını özellikle girdi maliyetlerinde KDV indiriminin olması gerektiğini savunan Polat; “Girdilerde KDV indiriminin olmadığı bir yerde, bugün kuraklığın da etkisiyle buğdayda çok ciddi gıda arz açığımız varken yurtdışından getirilen hububat, buğday, mısırda gümrük vergilerini geçen yıldan beri sıfırladık. Yurtdışından gelen ürünlerin gümrük vergilerini sıfırlarken artık insanlar tek tek domates, salatalık, patlıcan alma yoluna giderken ve bu gıda enflasyonunun yakıcı etkisi, özellikle seçim dönemine girerken herkesi farklı bakış açılarına iterken üretimdeki girdilerin dışa bağımlılığın azaltılması, bunlarda somut KDV indirimlerinin yapılması, desteklerin artırılıp zamanında ödenmesi, üretimde devamlılığın sağlanması, buğday dahil olmak üzere yeterli gübre, ucuz mazot, diğer ürünlerde düşük sulama suyu ihtiyacıyla gıda arz açığımızın kapatılıp dışarıya bağımlılığımızın azaltılması temel çözümdür. Bunun da yolu söylemle değil, somut önlemlerle yerli üretimin ve üreticinin desteklenmesidir.” diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek