
AĞIR BEDELLER ÖDEDİ
AYDINLANMA İÇİN MÜCADELE ETTİ
Köy Enstitüleri’nin Kurucusu Hasan Ali Yücel, ölümünün 63. yıldönümünde Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde yer alan Hasan Ali Yücel Meydanı’nda anıldı.
Anma programı; saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Programda konuşan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Tekirdağ il temsilcisi Sabri ışık; “Ölümünün 63. yılında saygıyla andığımız Milli Eğitim bakanlarından Hasan Ali Yücel, unutulmayacak. Yıllar geçse de yaptıklarıyla anılacak insanlar arasında yerini çoktan almıştır. Yücel, aydınlanmacı, yurtsever, şair, yazar, düşünür bir devlet adamı olduğu gibi ülkeye yaptığı hizmetlerine karşın ağır bedeller ödemiş bir devlet adamıdır. “diye konuştu.
“YILLAR GEÇSE DE YAPTIKLARIYLA ANILACAK”
Köy enstitülerinin kuruluş aşamasından bahseden Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Tekirdağ il temsilcisi Sabri ışık; “Bundan 84 yıl önce halkın üzerinde bir ölü toprağı gibi serpilen karanlığın toz bulutlarından silkinerek uyanmak umuduyla Köy Enstitülerini kuran Hasan Ali Yücel’i, Enstitülerin kuruluşunda, hamurunda, mayasında, suyu, tuzu, alın teri, ayak izleri, bulunan tüm öğretmenlerimizi saygı, sevgi, minnet ve şükranla anıyoruz. Tarih bize kimi soylu insanları hiçbir zaman unutturmaz. Başta dünya barışına katkı sağlayan, bilime, sanata yaşamına adayan, uluslarını aydınlatmak için gecesini gündüzüne katan idealist insanları. Bu nedenle tarih; Yunus Emreleri, Hacıbektaş’ı Velileri, Pir Sultan Abdalları, Şeyh Bedrettinleri, Mustafa Necatileri, İ. H. Tonguçları, Hasan Ali Yücelleri önceleyerek koyar önümüze. Bugün, ölümünün 63. yılında saygıyla andığımız Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel de unutulmayacak. Yıllar geçse de yaptıklarıyla anılacak insanlar arasında yerini çoktan almıştır. Yücel, aydınlanmacı, yurtsever, şair, yazar, düşünür bir devlet adamı olduğu gibi ülkeye yaptığı hizmetlerine karşın ağır bedeller ödemiş bir devlet adamıdır. 1923’te İzmir’de bir toplantıda Atatürk’e bir yanda modern eğitim bir yanda medreseler iki eğitim daha ne kadar sürecek diye sorma cesareti gösteren 26 yaşındaki genç öğretmen Hasan Ali Yücel’dir. Yücel’in sorusuna yanıtı 3 Mart 1924’de ‘Öğretim Birliği Yasası’ çıkarılarak verilmiştir. Bu yasayla, eğitimdeki çok başlılık ortadan kaldırılmış, laik, bilimsel ve çağdaş eğitim kabul edilmiştir.” şeklinde konuştu.
“HİZMETLERİNİ VE ESERLERİNİ ANLATMAYA GÜCÜMÜZ YETMEZ”
Hasan Ali Yücel’in hatırasının önemine değinen Sabri ışık; “Hasan Ali Yücel, yokluklar içinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti tarafından 1927 yılında bilgisini, görgüsünü geliştirmek için bir yıllığına Fransa’ya gönderilmiş; döndüğünde M.E.B. temsilcisi olarak 3 buçuk ay Kurtuluş’un büyük önderi Atatürk ile beraber yurdu dolaşmıştır. Yücel, Atatürk’ün ölümünün hemen sonrası 28 Aralık 1938’de Milli Eğitim Bakanı olmuş. Bu görevine 1946 tarihine kadar yedi yıl, yedi ay, yedi gün sürdürmüştür. Avrupa’da Faşizm rüzgarlarının estiği, kültürün ve sanat eserlerinin yok edildiği, milyonlarca kitabın yıkıldığı bir dönemde O, Kemalist devrim ilkelerini eğitim ve kültür yoluyla yaşama geçirdi. Bundan yıllar önce biz öğretmenlerin omuzlarına koyduğu ellerinin sıcaklığını hala hissediyoruz. O, Atatürk’ün işaret ettiği gerçek kurtuluş sürecine 1500 metre rakımlı dağ başlarında Köy Enstitülerini kurarak başlatmış ve gerçekleştirmiştir. Bu ülke için emeklerini, hizmetlerini, eserlerini anlatmaya gücümüz yetmez. Çağın en güzel yüzlü maarif müfettişi işte tam da bu yüzden anlamalıyız seni.” diyerek sözlerini tamamladı. Basın açıklamasına CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Habertrak/Serhat Yeşilipek