KAPASİTE ARTIŞI HUKUKA AYKIRI BULUNDU

Yayınlama: 25.10.2022 13:54
A+
A-

KAZANAN HALK OLDU

MAHAKEME ÇED’İ BOZDU

Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi, Ceyport Limanı Kapasite Artış Projesi’ne verilen ÇED olumlu kararını hukuka aykırı buldu.

 

 

 

 

Mahkeme, proje kapsamında yapılacak işlemlerin çevreye telafisi güç ve imkansız zararlar vereceğini belirterek  itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi.

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu üyeleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından CEYPORT Limanı önünde basın açıklaması yapıldı.

Tekirdağ 1.İdare Mahkemesi’ne açılan davanın halkın ve çevrenin lehinde sonuçlandığını açıklayan TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cemal Polat; “Süleymanpaşa sahilinin tamamen kapanacağı, şehrin silüetinin bozulacağı, böylesine büyük bir projenin şehrin ortasında kalmasının anlaşılır bir durum olmadığı, sosyal ekolojik, denize ve yerleşime yönelik kümülatif bir etki değerlendirilmesinin yapılmadığı ve projenin Marmara Denizi Koruma Eylem Planına açıkça aykırı olduğu dava sonucu ile kanıtlandı. “diye konuştu.

ŞEHRİN SİLÜETİNİ BOZAN BİR PROJE

Dava sürecinden bahseden TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cemal Polat; “Tekirdağ İli, Süleymanpaşa İlçesi, 86 pafta, 541 ada, 1-3-4 ve 5 parsel sayılı taşınmazlarda Ceyport Tekirdağ Uluslararası liman İşletmeciliği A.Ş tarafından yapılması planlanan “liman Kapasite Artışı” projesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünce verilen 10.09.2021 tarih ve 6381 sayılı ÇED Olumlu kararının; Projenin yapılması halinde sahil ve çevrenin büyük bir tahribata uğrayacağı, proje alanının ekolojik değerlendirilmesinin yapılmadığı, flora, fauna, endemik türler, kentsel diğer alanlar ile olan ilişkisinin değerlendirilmediği, proje alanının 1. Derece yüksek tehlikeli deprem bölgesi olduğu, proje sonrası kimyasal atıkların oluşacağı dolayısıyla halkın ve balıkçıların kıyıdan yararlanamayacağı, yapılacak dolgu alanı ile Süleymanpaşa Sahilinin tamamen kapanacağı, şehrin silüetinin bozulacağı, böylesine büyük bir projenin şehrin ortasında kalmasının anlaşılır bir durum olmadığı, sosyal ekolojik, denize ve yerleşime yönelik kümülatif bir etki değerlendirilmesinin yapılmadığı, bilimsel niteliğe uygun jeolojik-jeoteknik rapor alınmadığı, taşınmazların imar planlarında kimyasal madde depolama alanı olmadığı işlemin Marmara Denizi Koruma Eylem Planına açıkça aykırı olduğu, proje alanına girecek gemiler ve su altı, kıyı kumlarının yapısını değiştireceği, gemi kazaları, sintine suları, petrol sızıntıları vb olayların çevre ve deniz kirliliğine yol açacağı ÇED Halkın katılım toplantısının usulüne uygun şekilde yapılmadığı proje ile liman tozu dahil kirlilik etmenleri ile gerek denizsel gerekse karasal canlı yaşamının sürekli zarar göreceğini, gemi trafiği ve gemi faaliyetlerinin denizsel ekosistemine balık ve deniz ürünlerine zarar vereceği ve sonuçların bilimsel olarak ÇED raporunda değerlendirilmediğini, proje ile oluşacak Tır- kamyon trafiğinin kentin yaşamına etkisi, trafik güvenliğinde yaratacağı risklerin kümülatif etki değerlendirilmesinin yapılmadığını, proje ile oluşacak entegre tesislerin etkilerinin bütünlüklü değerlendirilmediğini, proje ÇED Raporunda deniz kontrolünün nasıl yapılacağının ve engelleneceğinin açıklanmadığını, özellikle karadan v denize/denizden karaya olabilecek toz yayılım potansiyeli bağlamında çevresel olumsuz etkilerin belirtilerek ÇED Olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması amacıyla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği olarak Tekirdağ İli 1.İdare Mahkemesine açtığımız dava lehimize sonuçlanmıştır. “şeklinde konuştu.

“KARARA İTİRAZ YOLU KAPALI”

 

ÇED olumlu kararının hukuka aykırı bulunduğunu söyleyen TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cemal Polat ; “Dava konusu ÇED olumlu kararında hukuka aykırı ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan hukuka aykırı olduğu saptanan dava konusu işlemlere yönelik uygulamanın sürdürülmesi, tüme işlem ve eylemlerin hukuka aykırılık karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacağı gibi, uyuşmazlık konusunda ÇED olumlu kararı olması nedeniyle yapılacak işlemlerin çevreye telafisi güç ve imkânsız zararlar vereceği tabiidir.

Açıklanan nedenlerle, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracağı anlaşılan dava konusu işlemin , “2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu” ‘nun 27/2 maddesi uyarınca teminat aranmaksızın dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına, 2577 sayılı Kanununun 20/A maddesinin 2/e bendi uyarınca iş bu karara karşı itiraz yolu kapalı olmak üzere oybirliği ile karar verilmiştir. Yasalar ve hukuk çerçevesinde sorumlu tüm kurumlar vasıtası ile gereğinin bir an önce yapılmasını bekliyoruz. Yasal süre içinde gerekli işlemlerin yapılmadığı takdirde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Kamu menfaati açısından kaçınılmaz olmakla birlikte Anayasamızın 56. Maddesinde belirtilen temel hak ve Özgürlüklerin engellenmeksizin kullanılması adıyla ANAYASAL bir zorunluluktur. TMMOB olarak, bu işin takipçisi olacağımızdan hiçbir şüpheniz olmasın. Hukukun üstünlüğü tartışma götüremez.” diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek

#ilangovtr
Basın No
Marka Flower Çiçekçi