Reklam

Kentsel dönüşüm plan notlarına yargı freni

Kentsel dönüşüm plan notlarına yargı freni
Yayınlama: 01.08.2026
A+
A-

 

Tekirdağ 2. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası’nın açtığı dava üzerine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kabul ettiği “Bina ve Kentsel Dönüşüm Amaçlı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notları” hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, plan notlarının uygulanmaya devam edilmesi halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini belirterek dava sonuçlanıncaya kadar uygulamayı durdurdu.

Mimarlar Odası, plan notlarının şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğunu, bilimsel planlama yapılmadan ilave emsal hakları tanındığını, nüfus yoğunluğu ile altyapı ve sosyal donatı etkilerinin değerlendirilmediğini savundu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ise savunmasında düzenlemenin amacının deprem riski taşıyan yapıların dönüşümünü hızlandırmak, vatandaşların mali yükünü azaltmak ve riskli yapı stokunu yenilemek olduğunu ifade etti.

Mahkeme incelemesinde, plan değişikliğine ilişkin plan açıklama raporunun hazırlanmadığını, gerekli analiz ve kurum görüşlerinin alınmadığını tespit etti. Ayrıca farklı yapılaşma koşullarına sahip tüm ilçeler için tek tip plan notu hazırlanmasının şehircilik esaslarına uygun olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Kararla birlikte dava konusu plan notlarına dayalı ilave yapılaşma hakları şimdilik uygulanamayacak. Uzmanlar, kararın Tekirdağ’daki tüm kentsel dönüşümü durdurmadığını ancak bu plan notlarına dayanan uygulamaları önemli ölçüde etkileyeceğini belirtiyor.

23 Temmuz 2026 tarihli yürütmeyi durdurma kararına karşı, tebliğden itibaren 7 gün içinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz edilebilecek. Davanın esasına ilişkin yargılama ise devam edecek. Habertrak/Salih Aydın

 

Marka Flower Çiçekçi