Reklam

PAKOP kanun tanımıyor

PAKOP kanun tanımıyor
A+
A-

BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİNDE OSB YAPILACAK

YÜRÜTMEYİ DURDURMAYA RAĞMEN YENİ PLAN

 

Tekirdağ’ın Ergene İlçesi Karamehmet Mahallesi’nde yapılması planlanan Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (PAKOP) projesine karşı Tekirdağ’da çevre örgütleri Tekirdağ Valiliği İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ‘ne itiraz edildi.

 

PAKOP’ için yürütmenin durdurulması kararı verilmesine rağmen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından  onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlara itiraz edildi ve alanın birinci sınıf tarım arazisi olduğuna dikkat çekildi.

YÜRÜTMEYİ  DURDURMA KARARI VERİLMİŞTİ

 

Yeni bir OSB kurulması için gerekli şartların oluşmadığını söyleyerek sözlerine başlayan TMMOB Tekirdağ Temsilcisi Cemal Polat; “İlgili yazıyla; Tekirdağ PAKOP Plastik İhtisas OSB 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama planı, plan açıklama raporu ve bilgi paftasının, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunun 4’üncü maddesine istinaden Bakanlığınızca onaylandığı ve http://sanayi.gov.tr adresi ile Tekirdağ Valiliğinin uygun gördüğü yerde 26.04.2023 tarihinden itibaren bir hafta süreyle ilan edileceği bildirilmiştir. Bakanlığınızca onaylanan iş bu 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlara aşağıda belirtilen hususlar doğrultusunda Kurumumuzca itiraz edilmesi hasıl olmuştur. Şöyle ki; PAKOP Plastik İhtisas OSB ile ilgili olarak; Tekirdağ Büyükşehir Belediye meclisinin 13.01.2016 tarih ve 112 sayılı kararıyla uygun olmadığına dair kurum görüşü bulunmaktadır. Ayrıca; Tekirdağ İli Ergene İlçesinde yer alan ve sınırları Tekirdağ PAKOP Plastik İhtisas OSB olarak kesinleştirilen 254 hektar büyüklüğündeki alanın Organize Sanayi Bölgesi olarak değiştirilmesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 03.11.2021 onay tarihli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Revizyon Çevre Düzen planı Değişikliği, Tekirdağ 1/25.000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planı Değişikliği ve anılan planlara davacılar tarafından yapılan itirazların zimmen reddine ilişkin işlemin yürütülmesinin durdurulması ve iptali..” istemiyle Danıştay 6. Dairesi nezdinde ; E.2022/3406 esasına kayden Ergene Belediye Başkanlığı tarafından  E.2022/1237 esasına kayden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından ve E.2022/118esasına kayden Çerkezköy Belediye Başkanlığı tarafından açılan davalara ilişkin Danıştay 6. Daire Başkanlığının 2022/3406 Esas Nolu ve 09.01.2023 tarihli kararı, 2022/1237 Esas nolu ve 19.12.2022 tarihli kararı ile 2022/1118 esas nolu ve 19.12.2022 tarihli tarihli kararı kapsamında “yürütmenin durdurulmasına” karar verilmiştir. “diye konuştu.

BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİNE PAKOP YAPILACAK

Birinci sınıf tarım alanlarının hukuka aykırı şekilde farklı amaçla kullanılmak istendiğini söyleyen TMMOB Tekirdağ Temsilcisi Cemal Polat; “TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı tarafından, Tekirdağ İli Ergene İlçesi,  Karamehmet Mahallesinde ve Saray Ovası büyük ova koruma alanı içerisinde yer alan 148 ada 1 parsel, 149 ada 1 parsel ve 150 ada 1 parsel nolu arazilerin 263,095595 hektarlık kısmında PAKOP Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması talebi için taşınmazların tarım dışı amaçla kullanılmasının uygun görülmesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Reformu Genel Müdürlüğünün 10.10.2022 tarih ve 6869602 sayılı işleminin iptali istemiyle T.C Tekirdağ İdare Mahkemesine 2022/951 Esas Nolu dava devam etmektedir. “Diğer taraftan; İlimiz sınırları dahilinde yürürlükte bulunan 1/100.000 ve 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planlarında; sanayi yatırımlarının mevcut planlı sanayi alanlarıyla sınırlandırılması ve yeni sanayi alanlarının oluşturulmamasına dair genel ilke, hedef ve stratejiler belirlenmiştir. Ancak Bakanlığınızca onaylanan PAKOP Plastik İhtisas OSB 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planı, İlimiz sınırları dahilinde yeni bir sanayi alanı oluşturulmasına sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla; hem yukarıda belirtilen Meclis Kararı ve Yargı Kararları, hem de yürürlükte bulunan Çevre Düzen Planlarının genel ilke, hedef ve stratejilerine aykırı olması sebebiyle, Bakanlığınızca onaylanarak 26.04.2023 tarihinde askıya çıkarılan Tekirdağ PAKOP Plastik İhtisas OSB 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Nazım ve Uygulama İmar Planına itiraz ediyoruz. “şeklinde konuştu.

Basın açıklamasına TMMOB Tekirdağ üyeleri Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün ve yönetim kurulu üyeleri, Tekirdağ Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gamze Varol ve yönetim kurulu üyeleri, KESK üyeleri ile duyarlı vatandaşlar katıldı. Basın açıklamasının ardından itiraz dilekçeleri Tekirdağ Valiliği İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü‘ne teslim edildi. Habertrak/Serhat Yeşilipek

 

 

 

 

 

Marka Flower Çiçekçi