
Yem giderini azaltma ve üretime katkı sağlanmasını hedefleyen “Kendi yemini kendin üret ve rasyonunu hazırla” uygulaması kapsamında İl Gıda Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Malkara’da yem bitkileri tohumu dağıtıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçiye ulaştırılan tohumların ekilmesi ve hayvanlara daha sağlıklı yem sunulması amacıyla geliştirilen proje Tekirdağ’da hayata geçirildi.
Malkara Elmalı Mahallesinde Kaymakam Erkan Karahan, İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Sarıkoca, İl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Engin Durgun, Elmalı Mahalle Muhtarı Hasan Çinko ve üreticilerin katılımıyla İtalyan Çimi (reygrass) tohumu dağımı yapıldı.
İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, üreticilerin kendi yemlerini kendilerinin üreterek dışarıdan satın almanın önüne geçilmesini hedeflediklerini kaydederek “Bu gün sizlere bir miktar kaliteli kaba yem bitkisi olan İtalyan çimi tohumu (reygrass) vereceğiz. Amacımız; sizlerin kendi kaba ve kesif yeminizi dışarıdan satın almadan kendinizin üretme mantığını ön plana çıkartmaktır. Üretim maliyetinizi düşürüp, elde ettiğiniz ürünün miktar ve kalitesini artırarak, başarılı ve devamlılığı olan bir yetiştiricilik için küçük bir katkı yaparak, bu işin önemini ortaya çıkarmak amacıyla buradayız.” diye konuştu.
“YEMLERİ MUTLAKA KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ”
4 yıldır projenin devam ettiğini kaydeden Sarıkoca, “Bakanlık olarak her konuda yanınızdayız ve sizlere gereken yardımı yapmaya çalışıyoruz. Sizler hayvancılığı ne kadar başarılı ve kuralına uygun yaparsanız bu işten kar eder, kar ettikçe de bu işi geliştirip büyütürsünüz. Hayvanlarımızın ihtiyacı olan yemleri, özellikle kaliteli kaba yemleri mutlaka kendimiz üretmeliyiz. Devamında kesif yemlerini de kendimiz üretebiliriz. Rasyon yapma konusunda ise sizlere her türlü yardımı yapmaya hazırız. Kendi yemini kendin üret ve rasyonunu hazırla sloganıyla, 2015 yılında 4800 kg yonca; 2016 yılında 5.360 kg yonca, 800 kg İtalyan çimi; 2017 yılında 1.250 kg yonca, 7.000 kg İtalyan çimi ve 2018 yılında ise 7.450 kg İtalyan çimi tohumu dağıttık. 4 yıldır uygulanan bu proje çerçevesinde üreticilerimizin kendi kaba yemlerini üretip, ilerleyen yıllarda ise kesif yem ihtiyaçlarının da üretici tarafından karşılanmasını amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Habertrak/Özlem İnan