Trakya da son günlerdeki kuraklık çiftçiyi zor durumda bırakırken, birçok çiftçi ekim yapamamanın korkusunu yaşıyor. Uzun zamandır yağmur yağmaması tarlaların boş kalmasına neden olurken, ekim yapılan alanlarda da tohumların çürüme durumuyla karşı karşıya kalmasına neden oluyor.
— Erken ekimin de bazı durumlarda sakıncalar yarattığına değinen yetkililer, Kasım ayında yapılan ekimlerde yeterli yağış gelmesi durumunda üründe artışlar olduğunu savundular. Öte yandan Havaların kurak gitmesi, hayvancılığı da etkiledi. Çünkü hayvan üreticileri, meralarda ot bitmeyince hazır yem kullanmak zorunda kaldı.”
Tekirdağ’ın meteoroloji raporları arşivcisi ve çiftçi Yaşar Dallı, yağmura büyük bir ihtiyaç olduğunu belirterek, buğday ekilemiyor. En az 50kg yağış olması gerekiyor” dedi.
50 KİLO YAĞIŞ YAĞMAZSA…
Az yağış olursa ve ekim yapılırsa, sonrasında da uzun süre kuraklık devam ederse tohumun yaşarip, kuruma tehlikesi oluşturacağına da vurgu yapan Dallı, “Çiftçinin umutsuzluğa düşmemesi gerekiyor. Meteorolojiye göre 9-11- ve 13 Kasım tarihlerinde yağış bekliyoruz. Ancak bu yağış yeterli olur mu bilmiyoruz. 50 kg altında metrekareye yağış düşüpte, bu yağışta kuvvetli olursa yine olumsuzluk oluşabilir. Bu yağışın yavaş yavaş olması ve 25 cm derinliğine kadar işlemesi gerekli” diye konuştu.
DAHA ÖNCE DE KURAKLIK YAŞADIK
1964 yılında uzun süre kuraklığın devam ettiğine de dikkat çeken Dallı, “Yılsonuna doğru yağışlar başladı. Ekinlerde mart ayı sonuna kadar devam etti. Verim çok düşük olmuştu. Buğday sapları kuvvetli ancak taneler azdı. Verim yarı yarıya düşmüştü. Şimdi de Kasım ayında yeterli yağış olmaması durumunda verimde düşüş bekliyoruz” şeklinde konuştu.
ERKEN EKİM SAKINCALI OLABİLİR
Erken buğday ekiminde yani Ekim ayı başında buğday ekmenin bazı sakıncalarının bulunduğuna vurgu yapan Dallı, “Şayet ekim sonrası yağışlar hızla devam ederse ekinler çabuk büyür ve ekinlerin yatma tehlikesi olur.” İfadesini kullandı.
KANOLANADA DA KURAKLIK KORKUSU OLABİLİR
Ekim başında bazı bölgelerde yağ bitkisi olan kanolalarında, ekildiğini belirten Dallı, “Kanola ekenlerin de şu anda yağmur yağmaması durumunda ürünlerinin tehlikede. Ekilmiş ve yeşermişse kuraklığın devam etmesi halinde, kavrulmayla karşı karşıya kalacak” değerlendirmesini yaptı.
Kuraklığın hayvanlar üzerinde de etki yarattığının altını da çizen Dallı, şunları söyledi:
“Havaların kurak gitmesi, hayvancılığı da etkiledi. Çünkü hayvan üreticileri, meralarda ot bitmeyince hazır yem kullanmak zorunda kaldı. Bu da maliyetlere ister istemez yansımış olacak.” Habertrak/Zekiye Türkkan