
Valilik ve Milli Eğitim açıklama yapmalı
Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı, deprem güçlendirmesi yapılmayan okullar nedeniyle Tekirdağ’ı eğitimde sıkıntılı günlerin beklediğini belirtti.
Sarı, velilerin ve kamuoyunun açıklama beklediğini dile getirerek; “Valiliğe ve Milli Eğitime düşen bu günlerde kamuoyuna objektif ve net açıklamalarda bulunmaktır. Güçlendirme henüz yapılmayan okullardan öğrencilerin taşınacağı sağlam okulların fiziki ortamı uygun ve yeterli mi? “dedi.
Güçlendirme çalışması sürecine de değinen Sarı; “Gelen ödenek ne kadar ve yeterli mi?, başlama ve bitiş süresi nedir? , ihaleler yapılabildi mi? , bu işleri yürütecek yetkin, ili tanıyan yönetici ve personel durumu yeterli mi? , listedeki okullar da aynı anda mı güçlendirme faaliyeti başlayacak, alınan başkaca tedbirler neler ? Bu gibi sorulara acil yanıt bekliyoruz “dedi.
Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı, MEB’in kararıyla okulların 31 Ağustos 2020 tarihinde uzaktan eğitimle, aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze olarak ise 21 Eylül’de açılması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Okulların uzaktan eğitimle açılacak olmasına rağmen, Mart-Haziran 2020 uzaktan eğitim döneminde yaşanan sorunların hâlâ çözülemediğini belirten Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı,” Okullar uzaktan eğitimle açılıyor. Ancak Mart-Haziran 2020 uzaktan eğitim döneminde yaşanan sorunlar çözülmedi, eşitsizlikleri giderecek önlemler alınmadı. ”dedi.
“MEB’in aşamalı ve seyreltilmiş eğitim kararı sermayenin ve sınav merkezli sistemin ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Uzaktan eğitimde yaşanan sorunlar çözülmeli, eşitsizlikler ivedilikle giderilmelidir. Önceki açıklamalarımızda ve görüşmelerimizde sürekli dile getirdiğimiz hususun atılacak adım ve alınacak kararlarda konunun paydaşları ile bir araya gelinmesi gerektiğiydi. Sendikalar, veliler, öğrenciler hem bakanlık düzeyinde hem de iller düzeyinde dışarıda bırakılıyor. Tek amacımız öğrencilerimizin sağlığı ve sunulacak eğitimin niteliğinin en üst seviyede olmasıdır. Alınacak önlem ve gerçekleştirilecek uygulamalar da zamanlama ve öncelik çok önemlidir. Uzmanların ve bilim kurullarının önerileri de göz ardı edilmemelidir. Sonrasında telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar ile karşılaşıldığında iş işten geçmiş olmaktadır.” diye konuştu.
“FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ ORTAYA ÇIKTI”
‘Canlı sınıf’ uygulamasına ilişkin verilerin öğrenciler arasında fırsat eşitsizliğini gün yüzüne çıkardığını belirten Sarı, “Resmi verilere göre, öğrencilerin yüzde 51,1’i EBA’daki dersleri izleyemedi. ‘Canlı sınıf’ uygulamasına ilişkin verilerde fırsat eşitsizliğini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Öğrencilerin yüzde 62’si uzaktan eğitimde etkinliğin, yüz yüze eğitim kadar etkili olmadığını düşünüyor. Öğrencilerin yüzde 40’ı uzaktan eğitimin “geleceğin eğitimi” olacağı konusunda olumlu görüşe sahip. Toplam verim ise yüzde 20 düzeyinde kalmıştır. Uygulamalı dersler yapılamamıştır.” ifadelerini kullandı.
“ÖZEL OKUL SAHİPLERİNİN MADDİ ÇIKARLARI ÖN PLANDA”
Bakanlığın aldığı kararla özel okul sahiplerinin maddi çıkarlarının ön planda tutulduğuna dikkat çeken Sarı, “Bakanlığın aldığı kararlarda özel okul sahiplerinin maddi çıkarlarının ön planda olduğu görülüyor. Bu kapsamda özel okullarda telafi eğitimleri başlatılacak. Velilerin imzaladığı senet ve taahhütnamelerde ayrı bir sorun. Bununda hukuki sonuçları ağır olacaktır. Topyekün Kamu ve Özel eğitime yönelik tedbirler birlikte düşünülmelidir. Devlet olmanın bir gerekliliği de birlik ve eşitliği sağlamaktır. Pandemi sürecinin başından bu yana çok zor ve önemli olduğunu defalarca ifade ettik. Alınan tedbirlerin eşgüdüm içerisinde uygulanması gerekiyor. Çünkü okullar diğer mekanlara benzemez. Yüzlerce, binlerce çocuk, genç aynı ortamda, uzun süreli buluşuyor. Virüsün yayılma kolaylığı artmış oluyor.” şeklinde konuştu.
“VALİLİK VE MİLLİ EĞİTİM AÇIKLAMA YAPMALI”
Bölgemizin yüksek deprem riskine karşı okullarda yapılacak güçlendirme çalışmaları hakkında Valiliğin ve Milli Eğitimin konuyla ilgili detaylı açıklamada bulunması gerektiğini vurgulayan Sarı, “Bir diğer husus da pandemi sıkıntısına ek olarak okullarda yakında yapılacak deprem güçlendirme faaliyetleridir. Süleymanpaşa ilçemizde 16 okulun bu kapsamda olduğu ve başka okullara taşınacağı biliniyor. Diğer ilçelerimizde de bu faaliyet yürütülecek. Elbette ilimiz ve bölgemizin yüksek deprem riskli harita içerisinde olduğu bir gerçek. Valiliğe ve Milli Eğitime düşen, bu günlerde kamuoyuna objektif ve net açıklamalarda bulunması gerektiğidir. Taşımayı kaldıracak okulların fiziki ortamı uygun ve yeterli mi, gelen ödenek ne kadar ve yeterli mi , başlama ve bitiş süresi nedir , ihaleler yapılabildi mi , bu işleri yürütecek yetkin , ili tanıyan yönetici ve personel durumu yeterli mi , listedeki okullar da aynı anda mı güçlendirme faaliyeti başlayacak , alınan başkaca tedbirler neler ? Bu gibi sorulara acil yanıt bekliyoruz. “dedi.
“ALINAN KARARLARI VE UYGULAMALARI TAKİP EDECEĞİZ”
Sarı son olarak , “Öğrencilerimizin sağlığı ve eğitimin niteliği Eğitim Sen (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) olarak birinci önceliğimizdir. Alınan kararları ve uygulamaları takip edeceğiz. Bilimsel ve mantıksal bulduğumuz her olumlu faaliyete de destek olacağız.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Habertrak/Serhat Yeşilipek