Reklam

CİNAYET İŞLEMEYİ YASALLAŞTIRMAK

Yayınlama: 14.08.2024
A+
A-

 

Ne yazık ki Türkiye tarihe bir de toplu hayvan cinayetleriyle geçmek üzere. Zira hayvanları bilerek, isteyerek öldürmek de cinayettir. Çünkü cinayet kelimesi canilikten gelir ve bir hayvanı öldürmek de caniliktir.

Bir yasa çıkarıldı. Cinayet işlemeyi yasallaştıran bir kanun.Dahası; bu cinayeti işlemeyen belediye yetkililerini cezalandıran da bir yasa. Yani eğer katil olmamayı kabul etmezsen suç işliyorsun demektir.

İşte bu kadar vicdan, merhamet, insaf, şefkat tanımayan yasayı çıkaranlara bakıyorsunuz; dini, imanı, Kur’an’ı, ecdadı dillerinden düşürmeyenler olduğunu görüyorsunuz.

Oysa hem din, iman, Kur’an asla onay vermiyor böyle bir şeye, hem de insanlık tarihinde ilk hayvan hastanesini hizmete sokanlar bizim ecdadımız olmuş. Nitekim ilk hayvan hastanesi 19. yüzyılda Bursa’da kurmuşuz. Adı da Gurabahane-i Laklakan.

  1. Yüzyıldan beri ise yapıların duvarlarına hem de estetiği olan kuş evleri ve sularını içmeleri için kuş kapları inşa edenler de ecdadımız olmuş. Üstelik de sadece evlerin değil; cami, hastane, darülaceze gibi kamusal binaların duvarlarına da inşa etmişiz.

Yine Osmanlı’da, kendilerini korumaktan ve haklarını savunmaktan aciz olan hayvanlar, çıkarılan kanunlarla devlet tarafından muhafaza altına alınıp korunmuşlar. Hayvanlara iyi bakılması için maaşlı bakıcılar bile görevlendirilmiş kamu alanlarında.

Peki amabugün ne görüyoruz?

Osmanlılık hiç dillerden düşürülmemesine rağmen, sanki onların yaptıkları yanlışmış gibi hayvan katliamı için kanun çıkarmışız.

Dahası var:15 Ekim 1978 tarihli Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi diyor ki:

1.Bütün hayvanlar eşit doğar ve eşit yaşama hakkına sahiptirler.

  1. Bütün hayvanların saygı görme hakkı vardır. İnsan, hayvanları yok edemez. Hayvanları kendi çıkarı için kullanamaz.

Bunu söyleyen bildirgenin altında Türkiye’nin de imzası var.

Gelin görün ki ne imzayı takan var, ne Osmanlı’yı, ne de vicdanı, insafı, şefkati, merhameti!

Sanki Allah; “Benim verdiğim canı sizler alabilirsiniz,” demiş gibi.

Umarım, hem Allah’ın lâneti üzerlerine olur, hem de o hayvanların ahı tutar onları.

_____________

 

MANTIK JİMNASTİĞİ

(Düşünmeyi Sevenler İçin)

“Türkiye’de insanlıkdışı orman katliamları devam ediyor.”

Mantıksızlık nerede?

Cevabı Cuma günkü yazımızda

 

Geçen yazımızdaki cümle şöyleydi:

“Bu gidişle bileşik sözcükleri sonsuza dek ayrı yazmaya devam ederiz.”

Mantıksızlık; hem “sonsuza dek” demek, hem de sonsuzluğa sınır koymakta.

Marka Flower Çiçekçi