BU TESİSTEN GÜNDE 845 TON GÜBRE ÇIKACAK

BU TESİSTEN GÜNDE 845 TON GÜBRE ÇIKACAK
Yayınlama: 15.01.2026
46
A+
A-

Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesine bağlı Yakuplu Mahallesi’nde yapılması planlanan ve günde 845 ton hayvan gübresi üreteceği belirtilen sanayi tipi hayvan besi tesisine bölge halkı itiraz etti. 13 bin büyükbaş ya da 65 bin küçükbaş hayvan kapasiteli projeye tepkiler büyüdü.

Toplantıda söz alan yurttaşlar, tesisin yer seçiminin hatalı olduğunu belirterek projenin doğaya ve halk sağlığına ciddi zararlar vereceğini dile getirdi. Tesiste oluşacak yüksek miktardaki hayvan atığının amonyak kokusu ve zararlı gazlara yol açacağı, bu kirliliğin rüzgârla Çorlu ilçe merkezine taşınacağı ifade edildi.
Projenin su kaynakları üzerindeki etkileri de gündeme geldi. Trakya’nın yeraltı suyu açısından kısıtlı bölge ilan edildiğini hatırlatan katılımcılar, tesisin günde yaklaşık 2 milyon litre su tüketeceğini, bunun Yakuplu, Türkgücü ve Önerler mahallelerindeki tarım kuyularını olumsuz etkileyeceğini belirtti. Ayrıca Türkmenli Göleti’nin kirlenme riski taşıdığı vurgulandı.
Çorlu ve Marmara Ereğlisi Belediyeleri, sivil toplum kuruluşları ve mahalle sakinleri, çevreye ve insan sağlığına zarar vereceği gerekçesiyle projeye karşı olduklarını açıkladı. Yetkililerden, söz konusu besi tesisinin yapılmaması yönünde karar alınması talep edildi. Habertrak/Serhat Yeşilipek

Marka Flower Çiçekçi