Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu

CHP Süleymanpaşa İlçe Kadın Kolları tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklamasında iktidarın kadın hakları konusunda tutumunu eleştiren İlçe Kadın Kolları Başkanı Özlem Dömeke; “Cumhuriyetin kuruluş taşlarını döşeyen özgür kadınların bugün getirilmek istendikleri nokta, dünden bugüne artmaya devam eden kayıplarımızda görülmektedir. 22 yıllık karanlık iktidar, kadınları karanlığa mahkum etmekten bir adım geri durmamıştır. diye konuştu.
Özlem Dömeke, CHP Kadın Kolları olarak 81 ilde ve 973 ilçede eş zamanlı basın açıklamaları yapıldığını belirterek, “Dünyanın bütün kadınlarıyla dayanışma içinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz” ifadelerini kullandı.
Kadın mücadelesine, 8 Mart günü New York’ta hakları için direnirken hayatını kaybeden 129 kadının acısıyla başladıklarını hatırlatan Dömeke, “Bugün; acıların, isyanın, kayıpların ve büyük mücadelelerin sonucu ortaya çıkmıştır. Her yıl bugünü, kadın mücadelesini büyütme ve umudu örgütleme günü olarak kutluyoruz” dedi.
İKTİDARIN KADINLARA KARŞI TUTUMUNU ELEŞTİRİLDİ
İktidarın kadınları karanlığa mahkum ettiğini vurgulayan Özlem Dömeke, kadın cinayetleri ve şiddet vakalarının arttığını belirtti. 2020 yılına kadar kadın cinayetlerinin ve tecavüz vakalarının oranlarının arttığını ifade eden Dömeke, “2008 ve 2024 yılları arasında, 16 yılda bilinen 4 bin 867 kadın katledilmiştir. 2021 yılından itibaren kadın cinayetleri yüzde 162, şüpheli kadın ölümleri neredeyse yüzde 100 artmıştır” dedi.
2024 yılının en çok kadın ölümünün gerçekleştiği yıl olduğunu belirten Dömeke, 2025 yılının ilk 2 ayında ise 49 kadın cinayeti işlendiğini ve 53 şüpheli ölümün yaşandığını dile getirdi.
KADIN EMEĞİ VE AYRIMCILIK ARTIYOR
Kadın emekçilerinin aynı işi yaptıkları erkek işçilerle eşit şartlarda çalıştırılmadığını ve kadın oldukları için ayrımcılığa uğradıklarını belirten Dömeke, “Kadınların emeği her gün biraz daha görünmez kılınıyor” dedi. Kadınların, cam silerken düşen, tarla biçerken yaralanan ve sigortasız işlerde zarar gören emeklerinin doğru şekilde ifade edilmediğini ifade etti.
KADINLARIN MÜCADELESİ DEVAM EDECEK
Özlem Dömeke, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Yaşama hakkını savunduğu için hakaret işiten, eşit işe eş değer ücret dediği için öldürülmek istenen kahraman kadınlar bu basın açıklamasını balkonlardan haykırmaya, sokaklara kazımaya devam edecektir! Biz kadınlar devrimin öncüsü olmaya, çaldığınız hayatların hesabını sormaya geliyoruz!”
Açıklamanın sonunda Dömeke, kadınların mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceğini vurgulayarak, “Biz kadınlar; Fransız Devriminden, Dünya Savaşlarına, Kurtuluş Mücadelesinden Cumhuriyet Devrimine kadar tarihin yazıldığı ilk günden son güne kadar devrimin öncüsü olduk, olmaya devam edeceğiz. Biz kadınlar dün de vardık, bugün de varız, yarın da var olacağız!” dedi.
Basın açıklamasına; Milletvekilleri Nurten Yontar, Faik Öztrak, CHP İl Başkanı Özgür Taşmerdivenli, Süleymanpaşa İlçe Başkanı Ali Engin, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar ve partililer katıldı. Habertrak/Gülçin Kıyıcı