Dernek Başkanı Akcan; “Sokak hayvanlarının da tıpkı insanlar gibi ekolojik sistemin bir parçası olduğu anlayışıyla sokak hayvanlarının yaşamının korunması ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi açısından yerel yönetimlere önemli sorumluluklar düşmektedir.”
Babaeski İlçesi’nde Gazi Kemal Mahallesi, Çömlekçi Sokak, No: 26/B’de faaliyet gösteren, “Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği” önceki gün Belediye Tansa Kır Lokantası çevresinde kedilerin toplatılmasına tepki göstererek, Babaeski Belediye Başkanlığı, Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne 7 madde’ den oluşan bir dilekçe verdi. Babaeski Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Hafize Türkcan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, 7 madde’ den oluşan dilekçeyi Belediye Temizlik İşleri Müdürü Eser Tübeler’e teslim etti. Babaeski Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Hafize Türkcan’ın imzasını taşıyan dilekçede şunlar kaydedildi.
“Belediyenizin, Tansa Kır Lokantası çevresinde, 03 Temmuz 2018 tarihinde doğal ortamlarında yaşayan kedileri toplatarak uzak bölgelere götürdüğü ve hayvanları doğal yaşam ortamlarından uzaklaştırdığı tespit edilmiştir. Bu uygulamanın gerekçesi olarak lokantada yemek yiyen vatandaşların sözlü şikâyetleri gösterilmiştir. Tansa Kır Lokantası’nın geniş bir park alanında olduğu göz önünde bulundurulursa, kedilerin o bölgede doğal yaşam alanlarında yaşamlarını sürdürdükleri anlaşılmaktadır. Babaeski Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği olarak bu olay vesilesiyle Belediyenizden beklediğimiz uygulamalar ve dikkat çekmek istediğimiz konular aşağıda belirtilmiştir. Belirtilen bu konularda Derneğimiz Belediyenize her türlü destek ve yardımda bulunacaktır.
1-Sokak hayvanlarının da tıpkı insanlar gibi ekolojik sistemin bir parçası olduğu anlayışıyla sokak hayvanlarının yaşamının korunması ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi açısından yerel yönetimlere önemli sorumluluklar düşmektedir. Sahipsiz hayvanların bakımları ve rehabilitasyonları kadar, yaşadıkları alanlarda vatandaşlarla uyum içinde yaşamaları için gereken tüm önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu bilinç ve farkındalıkla planlı ve programlı birkaç adımla sorunlar çözülebilir. Bu nedenle Tansa Kır Lokantası’nın çevresinin geniş bir alanı kapsayacak şekilde tel örgü, çit vb. şekilde sınırlandırılması hayvanların lokanta bölümüne girişini önleyecektir.
2-Tansa Kır Lokantası’nın sınırlandırılmış alanının dışında aynı yeşil alanın yakın bir bölümüne Kedi Evi kurulması uygun olacaktır.
3-Kedi evi çevresine ve ilçemizin uygun bulduğunuz belirli noktalarına beslenme ve su odaklarının yerleştirilmesi, hayvanların bu noktalarda Belediyeniz, Derneğimiz ve gönüllüler tarafından beslenmesi sahipsiz hayvanların insanlara rahatsızlık vermesini önleyecektir.
4-“Devletin dili yazı dilidir, söz uçar yazı kalır” mantığıyla sahipsiz hayvanlarla ilgili Belediyenize gelen vatandaş şikâyetlerinin muhakkak yazılı olarak alınması ve bu şikayetlerin Derneğimize bildirilmesi uygundur. Derneğimiz, bu vatandaşlara ulaşarak hayvanların yaşam haklarına saygı konusunda duyarlılık ve bilinç oluşturma çalışmaları yapacaktır. Bu durum hem Belediyeniz hem de Derneğimiz için hayvan haklarını ve hayvanlarla ilgili yasal düzenlemeleri vatandaşlara hatırlatma ve onlarla bu konuda işbirliği ve uzlaşma fırsatıdır.
5-Gerek köpek gerekse kedilerle ilgili tarafınıza gelen şikâyetlerde; UNESCO hayvan hakları evrensel beyannamesi, 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu
Madde 4 “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.”
Madde 6 “ Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra, öncelikle alındıkları ortama bırakılması esastır.”
Çerçevesinde hareket edilmesi uygun olacaktır. Bu bağlamda; Belediyenizin geçici hayvan bakımevinin henüz yasal standartlarda olmaması, Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün kurulmaması ve sahipsiz hayvanlar için yeterli veterinerlik hizmetlerinin verilmemesi nedenlerinin vatandaşlara açıklanması, bu sebeplerle hayvanların toplanamayacağının halka bildirilmesi uygundur.
6-İnşaatı devam eden Belediyeniz geçici hayvan bakımevine tarafınızdan götürülen tüm hayvanların, çevre ve orman bakanlığı hayvanların korunmasına dair uygulama yönetmeliğindeki
Madde 21 1/b gereğince ek-2 sahipsiz hayvan kayıt defterine işlenmesi;
Madde 21 1/C gereğince sahipsiz hayvanların sahiplendirme teşviklerinin yapılması;
Madde 21 1/D gereğince aşıları, tedavileri ve kısırlaştırmaları yapıldıktan sonra hayvanların alındıkları ortama bırakılması konusunda gerekli işlemlerin yapılması doğru olacaktır.
7-“Sokak hayvanı sokak sakinidir ” anlayışıyla gönüllü hayvan severler tarafından beslenen, imkânlar ölçüsünde aşılanan, tasmalı veya tasmasız sokak köpeklerinin sözlü vatandaş şikâyeti ile Belediyeniz tarafından alınıp alıştıkları ortamdan uzaklaştırılmaları, çevre köylere ve belediye sınırları dışındaki, hayvanların beslenemeyecekleri yerlere götürüldüğü şeklinde aldığımız bilgiler, biz hayvan severleri son derece rahatsız etmektedir. Bu yasadışı uygulamalara derhal son verilmesi, hayvan severlerin hassasiyetinin anlayışla karşılanması temennimizdir. Hayvanlar konusunda şikâyetçi olan vatandaşlar hakkında Derneğimize bilgi verilmesi, hayvanların bakımını üstlenen hayvan severlerle bu vatandaşların arasında uzlaşma sağlanması için Belediyenizle Derneğimizin birlikte hareket etmesi uygun olacaktır.”
Babaeski de Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği’nin kurulmasının çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Belediye Temizlik İşleri Müdürü Eser Tübeler, Dernek Başkanı Hafize Türkcan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile yapılan görüşmenin çok olumlu geçtiğini söyledi. Tübeler, bizde belediye olarak gelen şikayetleri değerlendirmek zorundayız ama bundan sonra her türlü etkinlikte birlik ve beraberlik içinde hareket edileceğini belirterek, “Sahipsiz hayvanların bakımları ve rehabilitasyonları kadar, yaşadıkları alanlarda vatandaşlarla uyum içinde yaşamaları için gereken tüm önleyici ve koruyucu tedbirleri bundan sonra Dernek ile birlikte alarak, bu bilinç ve farkındalığı toplum içinde oluşturacağız” dedi.
Habertrak/Metin Karakuş