ORMANLAR RES’E KURBAN EDİLECEK

ORMANLAR RES’E KURBAN EDİLECEK
Yayınlama: 31.12.2025
43
A+
A-

ORMAN KÖYLÜSÜ RES İSTEMİYOR

Tekirdağ’ın Süleymnapaşa ilçesi Ganos Dağı eteklerindeki köylerde yapılması planlanan Rüzgar Enerjisi Santralleri’ne karşı eylem yapıldı.

Hasan Ali Yücel Meydanı’nda yapılan eylemde  Işıklar, Semetli, Uçmakdere, Oruçbeyli ve Yeniköy Mahalleleri hattında yapılması planlanan rüzgar enerji santrallerinin proje alanının Ganos Dağları’nın devamı olan ormanlık alanları içerdiği ifade edildi.

RES KURAK VE DAĞLIK ALANLARA YAPILMALI

Trakya Platformu üyesi sivil toplum kuruluşları, TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu, Işıklar, Semetli, Uçmakdere, Yeniköy muhtarları ve kırsal mahalle sakinlerinin katıldğı eylemde ormanlık alanların RES’lere açılması protesto edildi.

TRAKYA’NIN DOĞAL ZENGİNLİKLERİ VE ARICILIK ETKİLENECEK

Trakya bölgesinin ekolojik zenginlikleri, sadece orman ve kuş alanlarıyla değil, aynı zamanda tarım ve arıcılıkla da destekleniyor. Trakya Platformu Sözcüsü Bedia İlerler, bölgenin önemli kuş göç yolları, sulak alanlar ve içme suyu kaynaklarıyla çevrili olduğunu belirtti. Ayrıca, ormanlık alanlarda ıhlamur ve meşe gibi değerli ağaç türlerinin bulunduğunu, bu ormanlarda arıcılık faaliyetlerinin büyük ölçüde yapıldığını ve kaliteli bal üretildiğini ifade etti. Bu bal, koruyucu ve antioksidan özellikleriyle bilinen ıhlamur ve meşe ballarıdır. Arıcılık, bölge halkının ekonomik gücünü arttıran önemli bir sektördür ve ilgili kurumlarca teşvik edilmektedir.

“BÖLGENİN İKLİM YAPISINI ETKİLEYECEK”

İlerler, Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projelerinin doğaya olan olumsuz etkilerine dikkat çekti. RES kanatlarının hava akımlarını hızlandırarak, orman ve tarım alanlarında nem kaybına neden olduğunu, bu durumun bitki örtüsünü, su döngüsünü ve ekosistemi olumsuz etkilediğini söyledi. Özellikle, RES’lerin oluşturduğu hava hareketlerinin topraktan buharlaşmayı artırarak, tarım alanlarında kuraklığa yol açtığını belirtti. Bu durum, tarım ürünlerinde verim kaybına ve otlaklardaki otların kurumasına neden olmaktadır. Ayrıca, RES’lerin gece soğuyan hava, çiğ ve şebnem oluşumunu engelleyerek, su ekonomisi üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.

“ORMAN EKOSİSTEMİNE ETKİ EDECEK”

Orman alanlarında RES kurulumunun ciddi ekolojik zararlar doğuracağına da vurgu yapan İlerler, RES kanatlarının orman içindeki nemli havayı dağıtarak, ormanın doğal iklimini değiştirdiğini belirtti. Orman içindeki nemin %80-90 seviyesinde olduğunu ve RES’in bu nemi %40-50 oranında dağıtarak topraktan buharlaşma ve yaprak terlemesi yoluyla su kaybına yol açtığını söyledi. Bu durum, orman ekosisteminin dengesini bozarak, ağaçların büyümesini duraklatmakta ve ölü örtünün ayrışmasını engellemektedir. İlerler, bu tür projelerin orman ekosistemini ve biyolojik çeşitliliği tehdit ettiğini savundu.

KUŞ GÖÇ YOLLARI ÜZERİNE KURULAN RES’LER YAPILACAK

Bedia İlerler, RES projelerinin kuş göç yolları üzerinde kurulmasının ciddi tehditler oluşturduğunu belirtti. Kanatları büyük olan rüzgar türbinlerinin, göç eden kuşların çarpmasına ve ölümüne yol açtığını, bunun da biyolojik çeşitliliği tehdit ettiğini ifade etti. Çevresel bilimsel çalışmalara göre, RES projelerinin kuş göç yolları üzerinde yapılmaması gerektiği vurgulanmaktadır. Ayrıca, RES’lerin, özellikle kuşlar için önemli olan habitatları parçalayarak, yaban hayatını olumsuz şekilde etkileyebileceğini belirtti.

TARIM ALANLARI VE ORMAN ALANLARININ KORUNMALI

İlerler, orman ve tarım alanlarının korunmasının büyük bir önem taşıdığını ifade ederek, bu alanların başka kullanım alanlarına açılmasının ekosistem açısından kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bölgedeki tarım alanlarında nem kaybı ve kuraklık riski artarken, aynı zamanda orman alanlarında yapılan tahribat, bu ekosistemlerin sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. RES projelerinin, tarım ve orman alanlarını yok etmesi, bu alanların hem ekolojik dengesini hem de ekonomik potansiyelini ciddi şekilde zedeleyecektir.

Trakya Platformu, orman köylüsünün haklarının korunması gerektiğini ve ormanların halkın geçim kaynağı olarak korunması gerektiğini belirtti. Orman köylüsünün yaşamını sürdürebilmesi için orman alanlarının korunması ve sürdürülebilir yönetilmesi gerektiği, bunun devletle halk arasında işbirliği gerektirdiği ifade edildi. Aynı zamanda, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 3. maddesine göre, çevre politikalarının oluşmasında halkın katılım hakkının esas olduğu vurgulandı. Bu çerçevede, yerel halk, sivil toplum kuruluşları ve ilgili uzmanların katkılarının alınarak çevre politikalarının şekillendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Trakya Platformu, çevre kanunlarına ve ulusal planlamalara aykırı olarak, orman alanlarında RES projelerine izin verilmesinin ekolojik dengeyi bozacağına dikkat çekti. Anayasada belirtilen orman köylüsünün korunması ilkesine aykırı olarak, orman alanlarında ticari amaçla yapılan projelerin bölge halkı ve ekosistem açısından zarar verici olacağı belirtildi. Ayrıca, anayasa 138. maddesi gereği, mahkeme kararlarının yerine getirilmesi gerektiği ve bu tür projelerin çevresel etki değerlendirmelerinin tamamlanmadan hayata geçirilmemesi gerektiği dile getirdi. Eyleme; Trakya Platformu üyesi sivil toplum kuruluşları, TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu, Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri üyeleri, Işıklar, Semetli, Uçmakdere, Yeniköy muhtarları ve mahalle sakinleri katıldı.

Habertrak/Serhat Yeşilipek

 

Marka Flower Çiçekçi