DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

Öz-Der, Babaeski Myo’da seminer verdi

Yayın Tarihi: 05 Kasım 2018 | Son Güncelleme :

05 Kasım 2018 - 12:42

Öz-Der, Babaeski Myo’da seminer verdi

Babaeski Özel İnsanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Öz-Der), Kırklareli Üniversitesi Babaeski Meslek Yüksek Okulu’nda, “Engelli Nedir” konulu bir seminer verdi.

 Okulun Amfi Salonu’nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak, Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Dr. Öğr. Üyesi Kamil Malkoçlu ve Babaeski Özel İnsanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Oktay Çınar katıldı. Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren, Müdür Vekili Malkoçlu, “Engelli nedir?” konusunda öğrencilere şunları söyledi.

“SOSYAL YAŞAM KATILIMINDA CİDDİ ENGELLERLE KARŞILAŞMAKTADIRLAR”

“Birleşmiş Milletler 1992 yılında aldığı bir kararla her yıl 3 Aralık günü “Uluslararası Dünya Engeliler Günü” olarak ilan etmiştir. Engelli tanımı ise doğuştan veya sonradan her hangi bir nedenle bedensel zihinsel ruhsal duyusal ve sosyal yeteneklerimi çeşitli derecelerde kaybetme nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve koruma bakım rehabilitasyon danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişidir. Engel gruplarına bakacak olursak; Bedensel engelliler, Görme engelliler, İşitme engelliler, Konuşma ve dil sorunları olan engelliler, Psikiyatrik Psikolojik sorunlar, Dikkat eksikliği ve hiper aktivite, Öğrenme güçlükleri, Nörolojik bozukluklar, Otizim, Diğer engel grupları. (Kronik hastalıklar)Birleşmiş Milletler Eğitimi bilim ve kültür örgütü UNESCO’nun yaptığı araştırmalar ülkemizde nüfusun % 14’nün engelli olduğunu göstermektedir engelli olanlardan bir kısmı doğuştan diğer kısmı ise sonradan geçirmiş oldukları iş kazaları trafik kazaları vb sonucunda engelli duruma düşmüştür. Türkiye’de engelliler başta eğitim hakkı olmak üzere pek çok haktan yeterince yararlanamamaktadır. Son yıllarda devlet engelli sorunlarına eğilmiş bu ölçüde yasal düzenlemeler yaparak engellilerin yaşadığı sıkıntıları çözmeye çalışmıştır ancak yapılacak daha çok iş vardır örneğin Türkiye’de engellilerin eğitimi konusunda gelişmiş ülkelerdeki uygulamalarla kıyaslandığında olması gereken düzeyin çok altındadır. Türkiye’de engelliler sadece eğitim hakkında değil pek çok haktan yeterince yararlanamamakta sosyal yaşam katılımında ciddi engellerle karşılaşmaktadırlar. Türkiye’de başta eğitim kurumları olmak üzere genel ve yerel hizmetler planlaması ve yürütülmesi aşamasında engelli yurttaşların koşulları ve ihtiyaçları genellikle dikkate alınmamaktadır. Engelliler karşılaştıkları sorulara kısaca bakacak olursa, Mimarı sorunlardan başlayabiliriz (yolların kaldırımların kamu ve özel sektöre ait olmaları engellileri erişimine uygun olması. Diğer bir sorun işsizlik yapılan araştırma sonuçlarına göre engelli bireylerin büyük bir çoğunluğu iş bulmakta zorlanmaktadır. Diğer bir sorun ise; Toplum tarafından dışlanma diğeri sosyalleşememe ( mimari koşullar nedeniyle evinden çıkamayan engelliler sosyal soru olarak şunu söylemek istiyorum. Ülkemizde engelli insanımızın toplumun bir üyesi olarak toplumdan soyutlanmadan sürekli sosyal devlete hemde toplumun bütün kesimlerine önemli görevler düşmektedir. 2006 yılında benimsenen engellilerin haklarına ilişkin birleşmiş milletler sözleşmesinin amacı tüm engelli insanların temel özgürlüklerde ve bütün insan haklarından tam ve eşit bir şekilde faydalanmasını teşvik etmek sağlamak korumak ve insan olmaktan ileri gelen onurlarına yönelik saygıyı arttırmaktır. İşte bunun için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.

Dernek Başkanı Çınar ise, slayt gösteriler eşliğinde yaptığı sunumda şunları söyledi.

“Merhaba hepiniz bugün burada düzenlediğimiz seminerimize hoş geldiniz. Öncelikle bu semineri düzenlemem konusunda bana desteklerini esirgemeyen Okul Müdürümüz Kamil beye sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum ve burada bizlere yardımcı olan olmaya çalışan herkese ayrıca teşekkür ederim. Ayrıca bugün burada yanımızda olan basın mensuplarımızı da unutmadan ayrı bir parantez açarak, teşekkürlerimi sunuyorum. Öncelikle sizlere derneğimizin yönetim kurulunu takdim edeyim. Bugün seminere Yönetim Kurulu Üyemiz Timur İlhan arkadaşımla birlikte geldik. Derneğimizin misyonu; engelli kardeşlerimize her türlü desteği sağlayarak, onların hayata tutunabilmelerini ve kendilerini geliştirebilmek için her türlü imkânı oluşturmak en büyük hedefimizdir. Vizyonu ise Engelli kardeşlerimize her türlü desteği sağlayarak onların hayata tutunabilmelerini ve kendilerini geliştirebilmek için her türlü imkânı oluşturmak en büyük hedefimizdir. İlkelerimiz; İnsana saygı, sevgi ve hoşgörü, dürüstlük, şeffaflık ve güven. Verilerle ve süreçlerle yönetim, İnanmak, çalışmak, başarmak, öğrenme, öğretme ve eğitme, sürekli iyileştirme ve yenileştirme, önerilere açık olmak, kararlılık, katılımcılık, paylaşımcılık, çözüm üretme, iletişime önem verme. Amacımız; engelli kardeşlerimizin bağımsız yaşam becerilerini kazanmasını ve bu yolla toplumsallaşmasını sağlamaktır.

Arkadaşlar Sizlere kısa kısa videolar İzletmek İstiyoruz ve bu videolardan birçok ders çıkaracağımızdan eminim. Herhangi bir derneğin olmazsa olmazı kendilerini kanıtlayan projeler yapmalarıdır. Doğal olarak bizimde projelerimiz mevcuttur. Sizlere bu projelerimizin Bir kısmından bahsetmek istiyorum.

Birincisi Youtube’da farkındalık videoları yayınlamak. Sizlerinde bildiği üzere teknoloji artık acayip şekilde gelişmiş olmakla beraber youtobe’ da veya herhangi bir sosyal platformda para kazanmak mümkündür. Arkadaşlar bunun için bizler bunu fırsata çevirip, buradan para kazanmaya çalışacağız. Nasıl mı? Örnek, aranızda gönüllü olacak 3 – 4 veya daha fazla olursa iyi olur.

“GELİN BUNLARI ÇÖPE ATMAYIN BİZE GETİRİN”

Gönüllülerle kısa filmler çekip youtube’da paylaşıp, reklam alıp, (Tabii ki bu derneğin adıyla olması kaydıyla) derneğimize ciddi gelirler sağlayabiliriz. İlçemizde bazı imkânlar kısıtlı olduğundan bu faaliyeti sizlerinde destekleriyle bir an önce hayata geçirip çalışmalara başlamak istiyoruz. İkincisi eski telefon, tablet, pc vb vb gibi bozuk elektronik aletleri toplamak. Hepimizin günlük yaşantısında teknolojik ürünlerimiz olmazsa olmazımızdır ama bunlar bozulduğunda, işe yaramaz olduklarında ne yaparız? Tabii ki çöpe atarız. Gelin bunları çöpe atmayın bize getirin, bizde bu teknoloji ürünlerini anlaşma yapacağımız geri dönüşüm şirketine verelim ve bu şirket aracılığıyla ihtiyacı olan engelli kardeşlerimize mümkün olduğunca yardım elimizi uzatabiliriz ve Babaeski’miz de ki engelli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını bu şekilde karşılayabiliriz. Üçüncü projemiz mavi kapak projesidir. Birçoğumuzun bildiği üzere mavi kapak projesi de geri dönüşüm projesidir. Topladığımız mavi kapak olması şart değil plastik kapak bazı su şişelerinin kapakları kırmızıdır hiç fark etmeksizin toplayabilirsek bir engelli kardeşimizin tekerlekli sandalye hayalini neden gerçekleştirmiş olmayalım ki? Duş aldığımız şampuanlar, dişlerimizi fırçaladığımız macunlar, içtiğimiz ilaçlar, bunun gibi bütün renklerdeki katı plastik kapaklar 200 bin plastik kapakla bir manüel tekerlekli sandalye alınabiliyor.

 “GÖNÜLLÜ ARKADAŞLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Bunun için siz öğrencilerin desteklerine çok ihtiyacımız var. Mesela kantininize bir kutu koyup, içtiğiniz şişelerin kapaklarıyla beraber çöpe atmak yerine o kutularda biriktirebiliriz. Bu maddi bir işten çok manevi bir işe dönüşüyor çünkü sizin attığınız her plastik kapak engelli bir arkadaşımızın umutsuzluğu olabilir. Bunlar Sadece sizlerle paylaştığım ufak tefek projelerimiz tabii ki daha büyük projelerimizde mevcuttur. Ondan önce tabii ki biz bunu, şunu yaptık demek isterdim. Ben merdivenleri tek tek çıkmayı tercih ederim derneğimizi daha yeni kurduk, bu yüzden bir şey söylemem doru olmaz bunun için sizlerin desteklerini bekliyorum. Gönüllü arkadaşlara ihtiyacımız var bizlere destek olmak istermisiniz?  Derneğimize gelip, bir çayımızı için ne yapmak istediğimizi sizlere anlatalım. Konuşalım, sohbet edelim, tartışalım, fikir alışverişinde bulunalım. Bizim ne katkımız olabilir deyip, geçmeyin, ne demiş atalarımız bir elin nesi var iki elin sesi var saygılarımla diye konuştu.

Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Dr. Öğr. Üyesi Kamil Malkoçlu, seminer sonunda Babaeski Özel İnsanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Oktay Çınar’a bir teşekkür belgesi takdim etti.

Habertrak/Metin Karakuş

YORUM ALANI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.