
Tekirdağ Süt Üreticiliği Birliği Başkanı Şerif Baykut, 6 aydır süt fiyatlarının zam almaması nedeniyle üreticilerin süt veren hayvanlarını kesmek zorunda kaldığını bunun da et fiyatlarının düşmesine sebep olduğunu kaydetti.
Baykut, 1.3 TL olan süt-yem paritesinin bozulduğuna dikkat çekerek “Hayvan kesimleri giderek arttığı için Trakya’da süt üretimi yüzde 15 oranında düştü. Süt ve yem paritesi dengede tutulmalı. Aksi halde çiftçinin cebine para girmesi çok zor” dedi.
“SÜT FİYATI ARTTIRILMALI”
Çiftçinin 1 kilogram süt karşılığı en az 2 TL kazanması gerektiğini önemle vurgulayan Baykut, “Süt fiyatları en son Ağustos ayında arttı. Şimdi yine arttırılmalı; çiftçinin eline, süt desteği hariç 2 TL geçmeli. Yem fiyatları bundan 4-5 ay öncesine kadar 50-60 TL iken; şu an 1 çuval yemin fiyatı 75-80 TL civarı. Yani yem fiyatları sürekli artarken, süt fiyatı en son Ağustos ayında zam aldı.” ifadelerini aktardı.
“BU ŞEKİLDE HAYVANCILIK SÜRDÜRÜLEMEZ”
Yem ve süt fiyatları arasındaki dengenin, üretici için hayati önem taşıdığına vurgu yapan Baykut, “Et fiyatları da çok düştü. Bundan 4-5 ay önce kasaplarda hayvanlar 31 TL ye kesiyordu. Fakat şimdi 26-27 TL’ ye Kesiliyor burada. Yem fiyatları arttı et ve süt fiyatları düştü bu şekilde hayvancılığın sürdürülebilmesi mümkün değil. Çiftçiyi biz Nasıl tutacağız köyde? Ürettiği ürünü, eti, sütü para yapmazsa Nasıl duracak çiftçi köyde? Gençler nasıl köyde kalıp hayvancılık yapacaklar? Bu nedenle kesinlikle yem fiyatları artışı ve süt fiyatları arasındaki dengenin kurulması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
“SÜT VE YEM PARİTESİ DENGEDE TUTULMALI”
“1 kilogram süt sattığımız Zaman 1.3 kilogram yem alabilmeliyiz. Sütün paritesi işte budur. Bunun altına düştüğü zaman çiftçi kesinlikle zarar ediyor” diyerek konuşan Baykut, “Et fiyatları da düştü. Peki neden düştü fiyatlar? Birincisi dışarıdan haddinden fazla löp et ve canlı kasaplık hayvan ithal edildi. İkincisi süt para yapmadığı için üreticiler süt hayvanlarını kesime götürmek zorunda kaldı. Süt hayvanın kasapta kesim fiyatı 22 TL, karkas dana etinin kesimi 27 TL. Bu durumda kasaplar da ucuz ete yöneliyor. Çünkü satış fiyatı aynı etin. Süt ve yem paritesi dengede tutulmalı. Bizim girdi fiyatlarımız çok yüksek. Arpa şu anda 1.2 TL bir çuval yem de 80-85 TL. Bu şekilde çiftçinin cebine para girmesi imkansız.” şeklinde konuştu.
“UCUZ VE KALİTELİ SÜT TEŞVİK EDİLMELİ”
Tüketicinin ucuz süt alması, üreticinin de para kazanması adına sütün pazarlama aşamasındaki aracı fiyatlarının en aza indirilmesi gerektiğini savunan Baykut, “Marketlerde süt ve süt ürünlerine baktığımız zaman fiyatların yüksek olduğunu görüyoruz. Yani süt ve süt ürünlerinde çiftçi değil de market kazanıyor. Market yasası kesinlikle değiştirilmeli. Bir de süt üreticiden direkt tüketiciye ulaşmalı. Biz de ‘halk süt’ yapalım dedik. İşte bunların hayata geçirilmesi gerekiyor. Mesela İzmir’de ve Eskişehir’de halk süt örneği var. Ucuz ve kaliteli sütün teşvik edilmesi için belediyeler ve kooperatifler iş birliği yapmak zorunda. Hükümet de onlara destek vermeli. Tüketicinin ucuza süt almasının, üreticinin de para kazanabilmesi için aracı fiyatlarının en aza indirilmesi gerekiyor.” diyerek sözlerini noktaladı.
Habertrak/Özlem İnan