Bir Umut, Bir Takım

Yayınlama: 29.07.2025
4
A+
A-

Süleymanpaşa ilçesinde; yıllardır süregelen, bir eksiklik vardı: Basketbol ve Voleybol branşlarında A takımların olmaması. Bu eksiklik, sporla büyüyen birçok gencin, 18 yaşından sonra spordan kopmasına neden oluyordu. Ne kadar yetenekli olursanız olun, il dışına transfer olamazsanız, spor hayatınız bitiyordu. Bu durum, gençler için erken yaşta “jübile” demekti.

Ancak bu tabloyu değiştiren bir gelişme yaşandı.

Tekirdağ Voleybol İhtisas Spor Kulübü, bu sezon profesyonel lige yükselerek gençlere umut oldu. Artık Süleymanpaşa’daki genç voleybolcular, kendi şehirlerinde Profesyonel Voleybol 2. Ligi‘nde mücadele etme şansı yakalayacak.

Ancak profesyonel lig, sadece spor değil; aynı zamanda,” ciddi bir bütçe, yolculuk, konaklama ve yemek masrafları” demek. 20 kişilik bir ekibin, deplasman giderlerini karşılamak, bu ekonomik koşullarda oldukça zor. Bu noktada; iş dünyasına, kamu kurumlarına ve yerel yönetimlere büyük görev düşüyor.

Belediyeler Yetersiz, Destek Şart

Süleymanpaşa Belediyesi, içinde bulunduğu borç yükü nedeniyle yalnızca Tekirdağspor’a sınırlı tesis, araç, iaşe ve ulaşım desteği verebiliyor. Bu sezon, hiçbir kulübe doğrudan maddi destek sağlanamayacak.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ise yalnızca futbol kulüplerine destek veriyor. Basketbol ve voleybol gibi branşlara destek verilmesi ise tüzüksel farklılıklar nedeniyle, henüz gündeme gelmiş değil. Bu kulüplerden Büyükşehir Belediyesi’ne bir destek başvurusu dahi yapılmamış. Yapılsa dahi, yardım mekanizmasının işlemesi; komisyon, meclis ve bürokratik süreçler nedeniyle, oldukça uzun sürebilir.

İş Dünyası Nerede?

İş insanları cephesine gelince…Tablo, pek parlak değil. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nın yönetmeliğinde spora destekle ilgili doğrudan bir madde bulunmuyor. Destekler, ancak bireysel inisiyatiflerle mümkün oluyor. Ancak Süleymanpaşa’daki iş dünyası, ne yazık ki bu konuda mesafeli davranıyor. Spora destek veren isim sayısı, bir elin parmaklarını geçmiyor. Sürekli aynı kişilere gidilmesi ise zamanla bıkkınlık ve yorgunluk yaratıyor.

Asıl Zarar Gençliğe

Spor, bir şehrin sosyal kalkınmasında en önemli araçlardan biri. Bunu bilen ve destekleyen insan sayısı arttıkça, başarı da sürdürülebilir olur. Aksi takdirde, bu yıl yükselen takımımız, gelecek yıl düşer. Ama asıl kaybı yine gençler yaşar.

Ve o gün geldiğinde hep birlikte sorarız:

“Ne oldu bizim gençliğimize?”

Geç olmadan harekete geçmek şart. Çünkü bu sadece bir voleybol takımının değil, bir neslin, öyküsünün, başlangıcı olacak.

 

Marka Flower Çiçekçi