Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Yurdumuzda gerek Anadolu’da ve gerek Trakya’da ramazan ayı geldiğinde halkımızın günlük yaşayışında birçok farklılıklar yaşanmaktadır. Tekirdağın bir beldesi olan KARACAKILAVUZ’da da genel olarak şunlar göze çarpmaktadır.
RAMAZAN ÖNCESİ: zirai işlerde son yıllarda gelinen teknolojik imkanların getirdiği yenilikler ve kolaylıklardan faydalanılarak Karacakılavuz halkı mümkün olduğunca işlerini Ramazan ayına göre ayarlamaya çalışır. Ramazan ayı içinde bitecek işlerini geceleride çalışarak ramazan başlamadan önce bitirmeye gayret eder. Daha eskiden, bundan 40 yıldan önceki yıllarda yazın sıcak günlerindeki ramazanlarda günebakan ile mısır çapalama ve orak biçme zamanı ise sabahları sahur yemeğinden sonra tarlaya gidilir. Öğleye kadar çalışılır, öğlende eve gelinerek istirahat edilir, böylece ramazan orucunu tutmaya gayret edilirdi. Tarladan demet çekme ve harman dövme zamanı da aynı uygulama devam ederdi. Çalışma sabah sahurda başlardı. Sahurda demet almaya gidilir, getirilen demetler sabah serinliğinde harmana yayılarak dövenle harman dövme işi başlardı. Zaruri olmayan işler ise Ramazan sonrasına tehir edilirdi.
Ramazanda gündüzleri kahvehanelerin ve lokantaların tamamı ramazan ayına saygı ve hürmetten dolayı kapalıdır. Kahvehaneler yalnız oturmaya gazete okumaya açıktır. Fakat çay ocağıda yanmaz, çay satışı da yapılmaz.
Zaten kahvehanecilerde orada bulunmaz. Ramazanda KUR’AN mukabelesi dinlenmeye önem verilir. Günümüzde ramazan ayı boyunca 4 camide de sabah saat:09:00’da kadınlara, ikindi sonrasıda erkeklere olmak üzere günde 2 defa KUR’AN mukabelesi okunur. Karacakılavuz ramazan ayında sanki ölü bir şehir gibdir. Zaruri işleri olanların dışında cadde ve sokaklarda, kahvehanelerde hiç kimselerş göremezsin. Sadece öğle namazı sırasında camilere gidip gelen erkekler ortalıkta görünür. Diğer herkes istirahat halindedir.Ancak çalışmak isteyen evindeki arsasında bahçesinde varsa bahçe işleriyle ,hazır besi hayvanlarıyla veya ufak tefek işlerle meşgul olur.
RAMAZAN AYINA SAYGI: Karacakılavuz’da Ramazan da gündüz aşikare yemek yiyen, su içen ve sigara içene rastlanmaz. Oruç tutmayanlarda buna saygı gösterir, gizliliğe riayet ederler. Bunda kimsenin baskısı yoktur. Halkın kendi iradesiyle yaptığı bir uygulamadır.
İKİNDİ NAMAZI SONRASI: İkindiden sonra ahırlardaki hazır besi büyükbaş hayvanların yemleme besleme sulama ve sağma gibi işleri sebebiyle yine çalışma saati başlamış olur. İftara bir saat kala ise yollarda cadde ve sokaklarda büyük bir hareketlilik göze çarpar.
İFTAR SONRASI: Akşam iftar yemeği sonrası ise lokantalarda yemek ve kahvehanelerde çay satışı başlar.Sabah sahura kadar açıktırlar. Ramazanda Karacakılavuz’da diğer aylara göre tam tersi bir hayat hareketi göze çarpar.
Cadde ve sokaklar kahvehaneler gündüzleri gece gibi ıssız ve sessizdir.Geceleri ise gündüz gibi kalabalık bir görüntü arzeder.