KÜRESEL GAZETECİLER KONSEYİ 7 YAŞINDA
KÜRESEL GAZETECİLER KONSEYİ 7 YAŞINDA.. Türkiye’den Dünyaya Uzanan Gazetecilik Köprüsü

KGK’nın yedi yıllık faaliyet döneminde öne çıkan çalışmaların başında, Türkiye’de ve farklı ülkelerde gerçekleştirilen uluslararası medya buluşmaları yer aldı.
Kuruluş döneminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’da gerçekleştirilen temaslarla başlayan uluslararası faaliyetler, sonraki yıllarda farklı coğrafyalara taşındı.
Özellikle Antalya’nın Alanya ilçesinde geleneksel hale getirilen Küresel Medya Buluşmaları, Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden gazetecileri bir araya getiren önemli organizasyonlar arasında yer aldı.
2023 yılında düzenlenen 3’üncü Küresel Medya Buluşması’na 32 ülkeden yaklaşık 50 yabancı gazeteci ile Türkiye’den yaklaşık 200 medya mensubu katıldı. 2024 yılındaki 4’üncü buluşmada ise dijitalleşme, yapay zekâ, medya etiği ve gazeteciliğin geleceği gibi konular ele alındı.
Kasım 2025’te gerçekleştirilen 5’inci Küresel Medya Buluşması ise 41 ülkeden 310 katılımcıyı Alanya’da bir araya getirdi. Organizasyon kapsamında çalıştaylar, paneller ve ödül törenleri düzenlenerek medya diplomasisi, dezenformasyonla mücadele ve gazeteciliğin geleceği değerlendirildi.
ÖZBEKİSTAN’DAN ALMANYA’YA ULUSLARARASI TEMASLAR
Konseyin uluslararası faaliyetleri 2026 yılında da devam etti.
Haziran ayında Genel Başkan Mehmet Ali Dim başkanlığındaki 40 kişilik KGK heyeti, Özbekistan-Türkiye Medya Buluşması kapsamında Taşkent başta olmak üzere Özbekistan’ın farklı şehirlerinde temaslarda bulundu.
Taşkent’te gerçekleştirilen Medya ve Eğitim Paneli’nde gazeteciliğin geleceği, medya sektöründeki yeni eğilimler ve iki ülke arasındaki iş birliği imkânları değerlendirildi.
Almanya’nın başkenti Berlin’de de temaslarda bulunan KGK heyeti, Türk toplumunun temsilcileri ve yurt dışında görev yapan Türk gazetecilerle bir araya geldi. Genel Başkan Mehmet Ali Dim’in katıldığı görüşmelerde, Türk diasporası ile medya mensupları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekildi.
Bu faaliyetler, KGK’nın yalnızca Türkiye’deki gazetecileri değil, dünyanın farklı coğrafyalarında görev yapan medya mensuplarını da ortak bir dayanışma çatısı altında buluşturma hedefinin somut örneklerini oluşturdu.
YEREL BASININ SORUNLARI DA GÜNDEMDE
Küresel Gazeteciler Konseyi, uluslararası faaliyetlerinin yanı sıra Türkiye’deki yerel basının sorunlarının gündeme taşınması konusunda da çalışmalar gerçekleştirdi.
Basın sektörünün ekonomik sorunları, dijital dönüşüm, internet gazeteciliği, mesleki etik, gazetecilerin çalışma şartları ve basın kuruluşlarının sürdürülebilirliği gibi konular, KGK’nın düzenlediği toplantı ve çalıştaylarda ele alındı.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler, gazetecilerin bir araya gelmesine ve mesleki dayanışmanın güçlendirilmesine katkı sağladı. Konseyin Türkçe ve İngilizce yayımlanan Küresel Medya – Global Media dergisi de gazetecilik alanındaki yayın faaliyetleri arasında yer aldı.
DİM: “RAKİBİMİZ CEHALETTİR, YALAN HABERDİR”
Temmuz 2026’da gerçekleştirilen 3’üncü Olağan Genel Kurulda yeniden Genel Başkan seçilen Mehmet Ali Dim, konseyin farklı görüşlerden gazetecileri bir araya getiren büyük bir aile haline geldiğini vurguladı.
Dim, genel kurul konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Biz birbirimizin rakibi değiliz. Rakibimiz cehalettir. Rakibimiz yalan haberdir. Rakibimiz gazeteciliği itibarsızlaştırmaya çalışan anlayıştır.”
Genel Başkan Dim, yeni dönemde KGK’nın Türk dünyası, Balkanlar, Orta Doğu, Avrupa ve Afrika arasında medya iş birliğinde öncü kuruluşlardan biri olması yönündeki hedeflerini de dile getirdi.
DÜZCE İL TEMSİLCİLİĞİNİ KURULUŞ DÖNEMİNDEN BU YANA MARADİT YÜRÜTÜYOR
Küresel Gazeteciler Konseyi’nin Düzce İl Temsilciliği görevini, konseyin kuruluşunun ardından 2019 yılının Aralık ayında yapılan ilk il temsilciliği görevlendirmesinden bu yana Gazete burasıdüzce Genel Yayın Yönetmeni Fatih Melih Maradit yürütüyor.
KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim başkanlığında Ankara’da gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında Düzce İl Temsilcisi olarak görevlendirilen Maradit, yedi yıldır konseyin Düzce’deki temsilciliğini sürdürüyor.
Maradit’in görevini sürdürdüğü Düzce İl Temsilciliği de KGK’nın Türkiye genelindeki teşkilatlanmasının bir parçasını oluşturuyor.
YEDİ YILDA ULUSLARARASI BİR GAZETECİLİK AĞI
Kuruluşunun 7’nci yıl dönümünü kutlayan Küresel Gazeteciler Konseyi, Genel Başkan Mehmet Ali Dim’in liderliğinde, Türkiye’nin 81 iline ve dünyanın 85 ülkesine uzanan temsilcilik ağıyla faaliyetlerini sürdürüyor.
Geride kalan yedi yılda düzenlenen ulusal ve uluslararası organizasyonlar, medya buluşmaları, mesleki çalıştaylar ve gazeteciler arasındaki dayanışmayı güçlendiren girişimler, KGK’nın gazetecilik dünyasında edindiği yerin önemli göstergeleri oldu.
Konsey, yeni döneminde de basın mesleğinin saygınlığının korunması, gazeteciler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve Türk medyasının uluslararası alandaki etkinliğinin artırılması hedefiyle çalışmalarını sürdürmeyi amaçlıyor.