ÖLÜME MAHKUM EDİLENLER!
Marmaraereğlisi’nde kanser vakaları yeniden gündeme geldi. Kaptan Şirketler Gurubu’na ait Martaş Liman Tesislerinde planlarda yer alan antrepo ve depolar usulüne uygun kullanılmıyor. Bölgede bulunan özellikle okullar ve hastane ciddi derecede depolama yapılan kömür tozlarından etkileniyor. 2016 yılında yüzde 20’lerde olan kanser vakaları 2017 yılında yüzde 30’lara çıktı. Vatandaşlar bu olumsuz gelişmelerden oldukça tedirgin.
Marmaraereğlisi’nde bulunan özel bir liman bölgeye ciddi zararlar vermeye başladı. Liman arkasındaki depolarda bulunan kömür tozları bölge halkının geleceği açısından ciddi zararlar içeriyor. Yargıya taşınan olaydaki bilirkişi raporu ise durumun ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu.
BİLİRKİŞİ OLMAZ DİYOR
Kaptan Şirketler Grubu’na ait Martaş liman Tesisleri’nin söz konusu deposu ile ilgili bilirkişinin ifadeleri ise şu şekilde: “Dava konusu proje dava konusu taşınmazların, kömür depolama alanı olarak düzenlemiş olduğu plan bütününde konut dışı kentsel çalışma alanlarında dahi yer verilmemiş olan kömür depolama ve paketleme alanlarının üçüncü derece sit alanları kapsamında ve imar planlarında ‘ticari depo alanı’ olarak ayrılmış olan alanlarda yer alabileceğini gösteren bir düzenleme olmadığı. Bu bağlamda plan bütününde taşınmazları kapsayan depolama alanlarının endüstriyel ham madde depolanmasından çok çeşitli, ticari eşya depolanma alanı olarak düzenlenmiş olduğu şeklinde değerlendirilmiştir. ”
HAYATİ TEHLİKE
Bilirkişi raporunda da açıkça ifade edildiği gibi Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan özel limanın kömür depolaması yaptığı bölgede halk sağlığı açısından ciddi sorunlar oluşabileceği gösterildi. Bu kapsamda vatandaşın sağlığı ve geleceği ile ilgili kararlarda ne kadar haklı olduğu bir kez daha ortaya çıkan Belediye Başkanı İbrahim Uyan, “Bakın ben yıllardır bununla mücadele ediyorum. Marmaraereğlisi halkı ve çevre ilçelerde bulunanlarda bu konuda ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha görmüş oldular. Biz bu mücadeleyi yaparken ısrarla bu tesisleri burada barındıranlar bizlere karşı asılsız iddialarda bulunarak karalama kampanyalarına devam ediyorlar. Bu arkadaşlarda ne yazık ki vicdan yok. Paraları ile her şeyi yapabileceklerini düşünüyorlar. Ancak burada halkın gücünü unutuyorlar. Ben vatandaşlarımızın geleceğinin karartılmasına asla müsaade etmeyeceğim. Kanunlar ve bu konunun uzmanları da bizleri her zaman haklı çıkarmıştır” dedi.
ÖĞRENCİLERİN ÖLÜMLE SAVAŞI
Diğer taraftan bölgede bulunan okullar nedeniyle yaklaşık 2 bin 500 öğrenci bu kömür tozlarından etkilenmekte. Bununla birlikte bölgenin yerleşim alanlarında yaşayan vatandaşlarda aynı olumsuzlukla mücadele etmek zorunda. Yine aynı yerle ilgili bilirkişi raporu ‘Faaliyet sırasında tesis içinde kamyonlara yükleme ve kamyonlardan boşaltma sırasında anlık yüksek miktarda toz havalanmaları oluşacaktır. Bu işlemlerin yapılacağı alanlarda havalandırma, kapalı alan ve benzeri gibi bir önlem proje dosyasında tanımlı değildir” denilmekte.
“SESİMİZİ DUYAN VAR MI?”
Bilirkişi raporunda da aktardığı gibi Martaş liman Tesislerinde insan sağlığına aykırı ne varsa yapılmış durumda. Daha çok para kazanmak adına insanların sağlığı ve geleceği ile ilgili hiçbir sorumluluk almayan söz konusu firmanın bu davranışlarına vatandaşlarda ciddi tepki gösteriyor. Bu umarsız çalışmanın artık son bulmasını isteyen vatandaşlar, “Marmaraereğlisi insanların gönül rahatlığı ile yaşayabileceği bir bölge. Bizler bunun için burada yaşamaktan son derece memnunuz. Ancak bu liman yüzünden artık hapishanede gibiyiz. Cam açamıyoruz. Her gün neredeyse bir parmak kalınlığında kömür tozu temizlemek zorunda kalıyoruz. İnsanca yaşama hakkımızı resmen elimizden aldılar. Bu ilin bir çevre müdürü yok mu? Bakanlıklar bununla ilgili ciddi soruşturmalar yapmıyorlar mı? 21. Yüzyılda bu vahşete kim ‘dur’ diyecek. Tüm dünya gelecek nesillerini sağlıklı yetiştirirken, bizim nesillerimiz neden ölüme mahkum edildi? Çocuklarımız gürültüden gece uykudan uyanıyor. Sabahlara kadar korkularından uyuyamıyorlar. Konuyla ilgili yetkilileri, siyasileri ve bürokratları göreve çağırıyoruz. Bize Belediye Başkanımız İbrahim Uyan kadar sahip çıkmıyorlar. Bir de ona olup olmadık, asılsız iftiralar atıyorlar” diyerek isyanlarını dile getirdiler.
Diğer taraftan bilirkişi konuyla ilgili raporunun sonunda ise şu ifadelere yer verdi:
“Uzun vadede bölge eko sistemi üzerinde ve halk sağlığı üzerinde ihmal edilmeyecek düzeyde olacağı değerlendirilip davalı firmanın faaliyeti ile ilgili ÇED raporu hazırlatmasını ve çevresel etkilerinin daha detaylı incelenmesinin gerekli olduğu.” Habertrak/Hülya Ural