Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Sayıştay, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin 2025 yılı denetim raporunda temsil ve tanıtma giderlerine ilişkin dikkat çeken bir tespitte bulundu. Raporda, belediye başkanına ait olması gereken temsil ve tanıtma ödeneklerinin Başkanlık Makamı dışındaki bazı harcama birimleri tarafından da kullanıldığı belirtildi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin 2025 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda, temsil ve tanıtma giderleri için ayrılan bütçe ödeneklerinin farklı daire başkanlıkları tarafından kullanılması mevzuata aykırı bulundu.
Raporda yer alan tespitlere göre, belediyede yalnızca Belediye Başkanlığı Makamına ait olması gereken temsil ve tanıtma giderleri için ayrılan ödenekler, bazı daire başkanlıklarının bütçelerinde de tertip açılması suretiyle kullanıldı.
ÖDENEKLERİ KULLANAN BİRİMLER SIRALANDI
Sayıştay denetiminde, Özel Kalem Müdürlüğü harcama biriminin yanı sıra Genel Sekreterlik, Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı ile Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından da temsil ve tanıtma ödeneklerinin kullanıldığı tespit edildi.
MEVZUAT BELEDİYE BAŞKANINI İŞARET EDİYOR
Raporda, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 38’inci maddesine dikkat çekilerek, bütçede temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneğin münhasıran belediye başkanı tarafından kullanılmasının hükme bağlandığı hatırlatıldı.
Ayrıca Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi’nde de bu giderlerin konu, kapsam ve miktarının belirlenmesinin belediye başkanının takdirinde olduğu ifade edildi.
2025-2027 Dönemi Bütçe Hazırlama Rehberi’nde yer alan düzenlemeye göre ise üst yönetimi kapsayan ödeneklerin Özel Kalem kurumsal kodundan bütçelenmesi gerekiyor.
BELEDİYEDEN SAYIŞTAY’A YANIT
Sayıştay raporunda, temsil ve tanıtma giderlerinin üst yönetici sıfatıyla belediyeyi temsile yetkili Belediye Başkanı tarafından kullanılması ve bu kapsamdaki harcamaların Özel Kalem kurumsal kodundan gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı.
Belediye yönetimi ise denetim sırasında konuya ilişkin verdiği yanıtta, bundan sonraki süreçte temsil ve tanıtma ödeneğinin Başkanlık Makamı dışındaki harcama birimlerince kullanılmaması konusunda azami özen gösterileceğini bildirdi.
Sayıştay raporundaki tespit doğrultusunda, temsil ve tanıtma bütçesinin Başkanlık Makamı dışındaki harcama birimlerince kullanılmaması gerektiği kayda geçirildi. Habertrak/Salih Aydın