
TEKİRDAĞ KENT TARİHİ MÜZESİ NE HALDE?
———————————————————
Doğmadan ölen fikirlerden birisiyle daha yüz yüze gelmiş durumdayız. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde Tekirdağ Kent Konseyinin çabalarıyla doğum planları yapılan Tekirdağ Kent Tarih Müzesi ne durumda?
Yoksa meşhur tekerlemedeki gibi; ineğin dağa kaçması, dağın yanıp kül olmasıyla mı sonuçlandı?
Büyükşehir Belediyemizin bu alanda ki büyük sözlerini HATIRLATMAK isterim… Turizm adına, gelişme adına, İTİBAR caddesi dedikleri Hükümet Caddesi adına; hepsi, insan aklının, ilimin uğramadığı bir sonla noktalandı.
Bunlardan birisi de Tekirdağ Mübadele Müzesiydi! Şimdi nerede? O da, büyük şehrin büyük sözleri gibi büyük bir yokluğun, unutkanlığın içine gömüldü; ne büyük bir dönüşüm sancısı ve eksikleri…
Tekirdağ kent olacaksa, uygar dünyanın, turizmin olmazsa olmazlarından olan en önemli mekânlar; müzelerdir… Hepsi birbirini destekleyecek öneme sahip; müzesi, oteli, pansiyonu, eğlence, alışveriş, gezinti alanları…
SUSAMLI TAVUKLAR TEHLİKE SAÇIYOR
———————————————————-
Halk arasında susamlı tavuk olarak da bilinen vazgeçilmezimiz olan simitlerimiz her alanda olduğu gibi insan sağlığı adına tehlike saçmaya devam ediyor.
Oysa şehirlerin gıda üretimine, satışına bakan kuruluşları var. İl Sağlık Müdürlükleri ve Belediyeler… Halkımızın elinde olan şey; şikâyet etmekten çok; almayarak kendi denetimini yapanlar da var.
Simitçilerin fedakârlığına diyecek yok elbet! Bekliyorlar; yaz kış; bir parça kazanç uğruna… Bekleyiş içinde ki simit satıcılarının çoğunluğun da sağlık sorunları olduğunu yüzlerine, bedenlerine bakınca anlamanız mümkün…
İnsan denen canlı; yoksulluğu beyninde, eğitiminde yenmediği zaman; aylık kazancı çok yüksek bile olsa; yaşam kalitesi değişmiyor…
Susamlı tavuk satıcılarının daha derli toplu ve sağlıklı simit satmaları adına Süleymanpaşa Belediyesi simit satış arabaları yaptırdı. Bu simit arabalarının yapılış amacı fayda düşünülerek yapılsa da, halkın sağlığı ikinci planda kaldı.
Bir tarafı camekân, bir tarafı plastik örtü olan bu araçların halk sağlığa adına tehlikeleri kış aylarında; yağmurlu, rüzgârlı zamanlarda ortaya çıkıyor.
Nasıl mı? Anlatayım! Aslında her şey gözlerimizin önünde gerçekleşiyor. Halk sağlığı çok önemli olmadığı için, nasıl olsa hastanelerin yığınları daha da artması, sokakta, caddede ki insan için hiçbir şey ifade etmiyor.
Yağmurlu ve soğuk havalarda; simit satıcı, plastik örtüyü açıyor. Daracık; bir metrekarelik yerde; bir simitler, bir de kendisi var. Büyük çoğunluğunun sağlık sorunu olması, öksürmeleri, yaşamak adına soluk alıp vermeleri nedeniyle içeride oluşan hava; tam manasıyla öldürücü hal alıyor.
İçerideki ısınan havada simitçi güya korunuyor. Ya simitler? Halkın sağlığı? Süleymanpaşa Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü bu konuda ne düşünüyor? Anlamak mümkün değil… Zaten; simitler, üretimden satış haline kadar öyle işkence ve kirli aşamalardan geçiyor ki; bir de satış aşamasında ki o durum!
Simit satış araçları, kış ayları için tam bir mikrop yuvasıdır. Bu işin; kısacası halkın sağlığının önemli olduğunun kanıtı olarak; bir çözüm yolu bulunması KAÇINILMAZDIR…