
TEKİRDAĞ MEYDANLARINI GERİ GELİYOR
—————————————————————————-
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak seçilir seçilmez bu inan, felsefe ile görevine başlamıştı. Tekirdağ; yüz yıl önceki meydanına, meydanlarına tekrar kavuşacak; dedi.
Bu düşünceye, eyleme kim karşı çıkabilir? Sıkışmış, sıkıştırılmış bir Tekirdağ; kendi tarihine, meydanlarına sırtını dönüp, kaçak yapılara teslim olmuş bir kentin; kara ve suskun talihi yenilmek isteniyor…
Tuğlalı Parkın altı oyuluyor. Yakan zaman sonra burası bitecek. Altı otopark, üstü ise insanların gezineceği, dinlenip eğleneceği yer; yerler haline gelecek.
Merdivenlerin hemen başında ki sarı bina da yıkılmak üzere! Başkanın söz verdiği gibi, önceki dönemlerde alınan kararların ısrarla; Âdem Başkan döneminde de uygulanması, bu dönem de aynı kararlılığın sürmesi sonucu; Tekirdağ’da en görmeyen insanlar bile bir şeyler görmeye başladılar.
Tam da burada; çekincelerimiz var. Birçok insanın gibi benim de çekincelerim var. Yeni meydanların, parkların çok ama çok önemli mimar ve mühendislerin elinden çıkması; düzenlenmesi…
İyi planlama, düzenleme, şehir insanımızın susturulmuş coşkusunu, evlerinden, sokaklarından, kahvehanelerinden dışarı çıkmamasına neden olmuştur. Her kesimin bir şeyler bulacağı; gerçek kent insanının kendini farklı hissedeceği meydanlara oldukça aç bu güzel şehrin değerli ve suskun insanları.
Bu meydanlarda, ne iyi heykeltıraşların heykelleri, en iyi mimarların projeleri uygulanmak zorunluluğumuz var. Bu bekleyişin, bunca neslin sıkıştırmış beton mahallelere, meydanlara kurban gitmesinin karşılığı; ferah, huzur veren meydanlara kavuşmaktan geçiyor.
En çok da; merdivenleri merak ediyorum. Burasının otuz yıl halini oldukça özleyenler var. O klasik; sadece merdiven haliyle; içinde, ortasında bulunan ağaçlara zarar vermeden hepsinin sökülmesi, bir başka yeri dikilmeleriyle; eski yürüyüş alanımız; tam heybetiyle ortaya çıkartılmalıdır.
Dışarıdan gelip de şehrimizi hatırlayanlar ilk önce meydanı; merdivenleri soruyorlar. Eski haline yapılacak yeni düzenlemeler; sağlı sollu insanların oturup, çay kahve içeceği yerler; kentimizin en önemli eksiklerinden birisini daha giderecektir.
Kadir Albayrak bu konuda oldukça iddialı sözler verdi. Uygulayacağını da biliyorum; şimdi bekliyoruz; hep birlikte, yeni meydanımızı ve yeni merdivenlerimizi; eskiyi aratmayacak yeni halleriyle…
KADIN ÇİFÇTİLER
——————————
Büyükşehir Belediyesinin üreticiler adına gösterdiği çabaların yansımalarını bu tür etkinliklerde görüyoruz. Kadın Çiftçilerimizin; yani üreticilerimizin şimdi kıt hale gelen gıda üretimlerinin ne büyük öneme sahip olduğu; bozulmuş. Hileli gıdalar ve hastalıklar artınca daha da anlaşılır hale geldiğini görüyorum.
Tekirdağ Süleymanpaşa dolgu alanda Kadın Çiftçilerimizin ürünlerinin tanıtılması, satışa sunulması, şehir insanımız adına beğeni, takdir ve tat seviyesi yüksek olan uygulamalardan birisi olarak kabul ediliyor.
İzlediğim ve dinlediğim kadarıyla, kadın çiftçilerin satış tezgâhlarını gezen Tekirdağ insanı, bu tür uygulamaların sıkça olmasını, bu kadar önemli gıdaların, çok uygun fiyatlara ç ok zor bulunduğu üzerine bir sürü tartışma, istek ve beğeniyi bir arada dinledim.
Kendim de dolaşıp, birçok ürünü yakından görme fırsatı yakaladım. Fiyatları, tatları, doğallıkları; artık zor bulunacak hale geldi. Kırk yıldan bu yana, utanılan çiftçilik, köylülük; şimdi kıt ve önemli hale geldi…
Plansızlığın karşılığı bu olmalı… Ecevit ısrarla Köy Kentler diyerek, gözleri açık gitti, inancına sahibim… Hiçbir şey bu kadar acele terk edilerek, diğerine yarar sağlamıyor. Şehirlere çok hızla göç eden insanların da sosyal, kültürel, ruhsal zenginlikleri araştırılsa; ne büyük kayıp ve arızalara sahip oldukları anlaşılır…
Kadın Çiftçilerin işlerine verdikleri önem; üreten insanın; insanların temiz yüzleri, parlak-aydınlık gözleri; hepsi en az ürünleri kadar değerli ve doğaldı…
Ekmekler, ballar, tatlılar, zeytinler, peynirler ve el emeği olan diğer ürünler; hepsi daha da önemsenerek, daha iyi altyapısı olan yerlerde; halkla üretici; kadın çiftçiler sıklıkla buluşturulmalı; çünkü halkın da, şehrimizin de, üreticimizin de, siyasetçimizin de yararına olan değerli buluşmalar; bütün bunlar…
Belediyemizin çabaları daha da ileri giderse; bu işten herkes karlı çıkacak. Kadın Çiftçilerin bu başarısı; Dünya Kadın Çiftçiler Günü; yaşamın her anına lazım olan bir gün; çünkü doğal bir akış, fayda, üretim ve istihdam yaratıyor; insana dair…
Büyükşehir Belediyemizi; ilgili birimleri bir kez daha kutluyorum…