Sıfır, sizin için neyi temsil etmekte? Hiçlik, yokluk, elektrik geçmedi, cebinizdeki paranın miktarı? Sıfır çoğunlukla, olmayan, hiç yapılmamış şeyler için kullanılan bir rakam.
Öğrenci iseniz işler farklı. Herhangi bir sınavdan sıfır aldıysanız, boş bir kâğıt verdiniz demek. Boş bir kâğıt, çoğu öğrenci için hiçliği temsil etmiyor. Belki o ders ile ilgili hiçbir şey bilmeyebilirsiniz, bu 0 emek verdiğiniz anlamına gelmez.
Yazılı sınavlardan, sıfır alan öğrenci görmedim. Öğrenim hayatımın devam etmesine rağmen, 0 alacağım bir sınav olduğunu düşünmüyorum. Benim ve çevremin sıfır çekmemesi, 0 çekmeyen öğrencilerin olmadığı anlamına maalesef gelmemekte. Üniversite sınavında, sıfır çekenlerin sayısı ise 100 271 (yüz bin iki yüz yetmiş bir). Bu rakam, Temel Yeterlilik Sınavı’na katılan 3.5 milyon kişi arasından sıfır çeken kişilerin sayısı. Sıfır çekenler arasında, elbette sınav için hiçbir emek harcamayanlar vardır. Buna rağmen, sıfır alan kişilerin büyük çoğunluğu bu sınava çalışıyor, sınav günü sınava bütün gerekli materyalleri ile geliyor, belki de sınav zamanı kötü bir şey yaşadığı için sınavda başarısız oluyor. Başarısız olduklarında, sanki hiç emek harcamamış gibi sıfır alıyorlar. Emeklerine rağmen başarılı olamamak gayet normal, hemen hemen hepimizin emeklerinin karşılığını alamadığı oldu. Bence, başarısızlık ile emek harcamamak arasında çok büyük fark bulunmakta.
Öğrencilerin 0 alması sizce, uygun mudur? Beni, çok rahatsız ediyor. Yokluğu ve hiçliği temsil eden bir rakamı almak için bile, büyük bir emek harcamanız gerekli. Okuluna, 1 yıl boyunca devamsızlık yapmadan hava karanlık iken giden, derslere katılan, okul düzenine uyum sağlayabilen, okul için gerekli materyalleri almak için bütçe ayıran ve bunları okula getiren, disiplin suçu işlemeyen, önceki sınavlara eksiksiz katılan bir öğrenciye, hiçliği temsil eden bir not vermek emeklerine saygısızlık olmuyor mu?
0, öğrencileri umutsuzluğa itiyor. Okula emek veren gençlerin eline, gerçek manada bir sıfır geçiyor. Emekleri, bir hiç uğruna yok oluyor. Emeklerinin boşa gideceğini bilen gençler “Zaten başarılı olamayacağım.” deyip, akademik eğitimi bir kenara bırakıyorlar.
Motivasyon, başarılı olmak için önemli bir şey. Sıfır alan öğrenciler, motivasyonunu kaybediyor. Belki sınav akşamı önemli bir işi olduğundan, belki başka bir nedenden, belki de çalışmak istemediğinden, aldığı sıfır herkesin ders çalışma isteğini götürür. Çoğu öğrenci, emeklerinin karşılığını alamayacağını düşünüyor bu yüzden eğitimi umursamıyor.
Yazımı, sıfır alan öğrencilere seslenerek bitirmek istiyorum:
“Değerli sıra arkadaşlarım, sıfır almanız emek harcamadığınız anlamına gelmez. Diğerlerinden daha az emek harcamadınız. Kendinizi küçümsemeyin. Sınav kâğıdınızda yazan rakam, sizin değerinizi belirlemiyor. Kendinizi üzmeyin, emekleriniz belki bir sıfır uğruna yok oldu. Kabul ediyorum, çok acı bir şey. Buna rağmen, başarısızlık değil midir, sizi başarıya yakınlaştıran? Emeklerinizi, bir kâğıda yansıtamamanız, emek harcamadığınız anlamına gelmez. Verdiğiniz emekler, başarıya ulaşamayabilir. Dert etmeyin, emek harcamak, hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir. Emek harcadığınızda, bir kâğıdın üstünde yazan rakamdan daha önemli bir şey kazanırsınız; tecrübe. Başarısızlıklarınızdan tecrübe kazanın, tecrübeleriniz size çok şey katacaktır. Emeklerinizin karşılığını aldığınızda, tecrübe kazandığınız için sevineceksiniz.”