DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

Axios Yazı Stili

Yayın Tarihi: 12 Ağustos 2024 | Son Güncelleme :

12 Ağustos 2024 - 14:19

Axios Yazı Stili

Axios Yazı Stili haberleri ve fikirleri mümkün olan en kısa ve anlaşılır şekilde sunmayı hedefler.

Neden önemli: İnsanlar yoğun bir bilgi bombardımanı altında. Önemli olaylar ve fikirler arada kaynıyor. Uzun makaleler ve hikayeler okunmuyor, fikirleri aktarmakta etkisiz kalıyor.

Detaylar: Axios yazı stilinde, kalın yazı karakteri ile belirtilen alt başlıklar bulunur. İlk cümlede ana konuyu gören okuyucu, daha detaylı bilgi isterse bu alt başlıklara bakabiliyor.

Axios stili nasıl uygulanır?

  • Başlık en fazla 3-4 kelime olmalı.
  • Kısa, güçlü, canlı, kesin ve soyut olmayan kelimeler, aktif fiiller kullanın.
  • Mizah, ironi, jargon, yaygın olmayan, uzun kelimelerden kaçının.
  • Vurgulamanız gereken en fazla 1-2 nokta olsun.
  • Ayrıntıların kontrol edin, önemsiz, gereksiz cümleleri silin.
  • Açılış cümlesinden hemen sonra “Neden önemli?” gibi kalın alt başlık kullanın, konunun önemini 2-3 doğrudan cümle ile açıklayın.
  • “Genel resim:”, “Sırada ne var:”, “Daha derine inin:” gibi alt başlıklarla konuyu açın, okuyucuya okumak istediklerini seçme şansı verin.

Axios’un hikayesi:  Axios, gazeteci Jim VandeHei tarafından 2016’da kurulmuş bir haber sitesidir. Axios stili, yıllardır denenmiş bir iletişim formülüdür. Axios stili “Smart Brevity / Akıllı Kısalık” başlıklı bir kitapta anlatılıyor.

Jim VandeHei’in TED konuşması: https://youtu.be/v6BmurUpiN0?si=69O8GfkGyULjCjtd

Axios’un web sitesi: https://www.axios.com/

 

 

Genel bakış: Axios stili beyin bilimi üzerine kurulu olduğu için işe yarıyor. “Akıllı Kısalık”, insanların bilgiyle etkileşim kurmasını kolaylaştırıyor ve bilgileri daha net ve daha akılda kalıcı hale getiriyor.

Axios Stili Neden önemli? Çok fazla kelimenin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Çeşitli kanallardan gelen mesajlar önemli olanı bulmayı ve ona odaklanmayı zorlaştırıyor. Araştırmalara göre:

-Telefonlarımızı günde 200’den fazla kez kontrol ediyoruz.

-Tıkladığımız bir şeyi beğenip beğenmediğimize saniyenin binde 17’si içinde karar veriyoruz.

-Bir mesajı okumaya ortalama 30 saniyeden az zaman harcıyoruz.

İnsanların etkileşim kurma biçimi tamamen değişti.

“Akıllı Kısalık”, ayrıntıları  gerekli olana indiriyor, bunları verimli bir şekilde düzenliyor ve anlaşılması kolay bir şekilde biçimlendiriyor.

Akıllı Kısalık” iletişimlerinin çoğu, geleneksel stillerden yaklaşık %50 daha kısadır, ama  aynı içeriğe sahiptir.

 

Temel noktalar:

  1. Önce izleyiciyi düşünün. Yazmadan veya konuşmadan önce üç şeyi göz önünde bulundurun:

1-İletişiminizin amacı nedir;

2-İdeal okuyucunuz veya dinleyiciniz kimdir?

3-Bu profile uyan gerçek bir kişi kimdir?

Sadece onlar için yeni, ilginç veya acil olanı ele alın, zaten bilinen şeyleri atın.

  1. Dikkatlerini çekin. Bunun için üç şeye odaklanın:

1-60 karakterin altında kalın. 60 karakterle, okunabilir, hatırlanabilir ve tekrarlanabilir iki cümle yazabilirsiniz. Somut olun. İnsanlar yazdığınızdan bir şeyler öğrenmeli.

2-Sohbet ediyor gibi yazın. Bu, izleyicilerinizle etkileşim kurmak için ilk şansınız ve aynı zamanda onları kaybetmek için de ilk şansınızdır.

3-Etkili bir başlık yazın.

  1. “Yenilikler” ve “Neden önemli” gibi alt başlıklar kullanın. Bu başlıklar altında okuyucuların hatırlamasını istediğiniz en önemli ayrıntıları verin. Tek bir cümleyle özetleyin, bu cümleyi en başta söyleyin.

Bu işe yarar çünkü meşgul okuyucular yeni bilgiler gördüklerinde kendilerine iki şey sorarlar

Bu nedir? Benimle ne alakası var?

Bu soruları ne kadar açık ve hızlı cevaplarsanız, kitlenizin ilgisini çekme şansınız o kadar artar.

Okuyucuyu kendinize bağlamayı öğrenin.

  1. Sohbet eder gibi yazın. Ulaşmaya çalıştığınız kişiyle kahve içerken sohbet ettiğinizi hayal edin. Onlara söyleyeceğiniz kelimelerin aynılarını yazın. Araştırmalar kısa ve basit bir dilin özgüvenle eşdeğer olduğunu gösteriyor. Ayrıca böyle bir dilin anlaşılması daha kolaydır ve uzun vadede daha akılda kalıcıdır. “Akıllı Kısalık” yaklaşımıyla  insanların duygularına hitap edebilir, iletişim kurabilir ve bunu basit bir şekilde söyleyebilirsiniz. Konuşma tarzında yazmanın gücünü öğrenin.
  2. Yazı bir bakışta gözden geçirilebilir olmalı. Araştırmalara göre insanların yaklaşık yüzde 70’i uzun metinleri okumaz, sadece gözden geçirir. Akıllıca bir stil, kısa paragraflar, kalın yazı ile yazılmış alt başlıklar ve ayrı ayrı işaretlenmiş maddeler gözden geçirme işini kolaylaştırır. Basit özne-nesne-fiil  cümleleri ve vurucu kelimeler de yardımcı olur. Amaç kelimeler konusunda tutumlu olmaktır; böylece yazınız daha kısa olur ve hızla gözden geçirilse bile okuyucuya bir şeyler verebilir.

 

YORUM ALANI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.