DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

CHP İlke ve Demokrasi Hareketi

Yayın Tarihi: 08 Ekim 2024 | Son Güncelleme :

08 Ekim 2024 - 14:45

CHP İlke ve Demokrasi Hareketi

CHP İlke ve Demokrasi Hareketi, Tüzük Kurultayı sonrası dönemde, çalışmalarına “Nasıl bir parlamenter sistem?” sorusuna yoğunlaşarak devam edebilir.

Neden önemli?

İlke ve Demokrasi Hareketi (İDH), CHP Tüzük kurultayına hazırlanırken önemli çalışmalar yaptı.

Türkiye’nin güncel politik ortamında, Anayasa, Parlamenter sistem gibi konuların öne çıkması bekleniyor.

İDH bu alanda da inisiyatif alarak, araştırmalar yapabilir, yol gösterici raporlar, öneriler hazırlayabilir.

Detaylar

İDH, amacını “… cumhuriyetçilik, halkçılık, devletçilik / kamuculuk, laiklik, milliyetçilik / ulusçuluk, devrimcilik, sosyal demokrasi ve demokratik solculuk ilkelerinin bir bütün olarak yaşama geçmesi, bu ilkeler ve ideoloji doğrultusunda, ekonomi, tarım, hayvancılık, sanayi, teknoloji, enerji, doğal kaynaklar, çevre, doğa, turizm, ulaşım, iletişim, güvenlik, dış politika, göç, siyaset, hukuk, yargı, adalet, laiklik, sağlık, eğitim, kültür, sanat, bilim alanlarda somut projelerin geliştirilmesi ve parti içi demokrasinin tesis edilmesidir” şeklinde açıklıyor (https://www.chpilkedemokrasi.org/ ).

Prof. Dr. Örsan Öymen tarafından 2023’te kurulan İDH’nin üyeleri, tüzük hazırlıkları sırasında, amatör bir heyecanla çalışmalara katılmış, yeni fikirler üretmede başarılı ve yeterli olduklarını göstermişlerdir.

İDH, sığ ve çıkarcı kasaba politikacılarının arasında bunalmış idealist partililer için adeta bir nefes alma alanı olmuştur.

Şimdi, daha detaylı bir organizasyonla, yeni hedeflerle ileri gitme zamanıdır.

 

Nasıl bir organizasyon?

İDH’nin amaçları ve şimdiye kadar gösterdiği çalışma biçimi, bir “düşünce kuruluşu / think-tank” tanımına uygundur.

Britannica Ansiklopedisinin web sitesinde think-tank, “Çeşitli politika konuları ve ürünleri hakkında uzmanlaşmış bilgi kullanımı ve ağların harekete geçirilmesi yoluyla tavsiyelerde bulunmayı amaçlayan disiplinler arası araştırma yapmak üzere örgütlenmiş düşünce kuruluşu, enstitü, şirket veya grup.” olarak tanımlanıyor.

Bir düşünce kuruluşunun amaçları ve çalışma alanları yanında, yasal yapısının, yönetim şeklinin belirlenmesi de önemlidir.

Düşünce kuruluşları bağımsız veya politik partilere, üniversitelere, vakıflara bağlı olabiliyor.

Parasal kaynağı, bağışlardan, araştırma siparişi verenlerden veya destekleyen organizasyonlardan sağlanabiliyor.

CHP İlke ve Demokrasi Hareketi bir “kooperatif” şeklinde örgütlenebilir.

Uluslararası Kooperatifler Birliğine göre, kooperatifler, ortak ekonomik, sosyal, kültürel ihtiyaç ve isteklerini demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk kuruluşlardır.

CHP İDH Kooperatifi, üyelerin makul destekleri ile, tanıtım faaliyetleri, toplantılar, yayınlar gibi harcamalar için bir bütçe oluşturabilir.

Kooperatifin yönetim şekli “sosyokrasi” olabilir.

Sosyokrasi yöntemine  göre, son kararların alındığı bir Merkez çemberine bağlı, Parlamenter Sistem, Anayasa, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasasi, İdari Yapı Reformu, Parti içi Demokrasi ve Tüzük, Parti Okulu ve Üye Eğitimi, Tanıtım ve Yayınlar, Finans, Benzer Gruplarla İlişkiler  gibi konular üzerinde çalışacak yarı bağımsız çemberler kurulabilir.

 

Dr Nezih Okur, CHP Parti Okulu Eğitmeni

 

YORUM ALANI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.