
NEDEN ÖNEMLİ?
Demokrasi hafife alınacak bir şey değildir.
Bir sporcunun düzenli antrenman yapması gibi, demokrasinin sağlıklı kalması ve formda tutulması için onu her ortamda aktif olarak kullanmak ve uygulamak gerekir.
Geniş katılımlı, iyi bir tartışma kültürüne ve güçlü bir demokrasiye sahip olmak istiyorsak, onu sürekli olarak geliştirmeli ve toplumdaki tüm gruplar arasında demokratik katılımı güçlendirmeliyiz.
DETAYLAR
Çeşitli ülkelerde demokrasinin nasıl kolayca elden kayıp gidebileceğinin örneklerini görüyoruz.
Daha 1787 yılında Benjamin Franklin, ABD’nin yönetim şeklinin ne olacağını soran ünlü bir kadına, “Cumhuriyet, hanımefendi, eğer koruyabilirseniz” diye cevap vermiş.
Danimarka’da bir grup, yukarıda bahsettiğim, “demokrasiyi formda tutmak” kavramını ortaya atmış.
Grubun linki: https://demokratifitness.dk/
Sağlıklı, zinde, formda bir demokrasi için, kas çalışması yapan sporcular gibi, her gün, her ortamda çalıştırmamız gereken 10 “demokrasi kası” tanımlıyorlar.
Yoksa, kullanılmayan kaslar zayıflar ve kaybolur.
Bu ifadenin İngilizcesini daha kafiyeli: “Use it or lose it”
DEMOKRASİNİN 10 KASI
1.Aktif Dinleme
Bir demokraside herkesin söyleyeceği bir şey vardır. Onları önyargısız bir şekilde dinleyebilmeli, anlamaya çalışmalı ve onlardan öğrenebilmelisiniz.
2.Aktivizm
Bir demokraside, tutku duyduğunuz her şeyle aktif olarak ilgilenebilirsiniz. Harekete geçip neler yapabileceğinizi görün.
3.Empati
Bir demokraside farklı kişilere de yer vardır. Sizden farklı olanları kabul edebilmeli ve onlara empati duymalısınız.
4.Uzlaşma
Bir demokraside çeşitliliğe yer vardır. Herkesin verdiğinden fazlasını aldığını hissettiği, ortak çıkarların gözetildiği veya onurlu bir vazgeçme yolunun sağlandığı uzlaşma şekilleri bulabilmelisiniz.
5.Birlikte yola çıkmak
Bir demokraside, bir topluluk duygusuna ve kaliteye ihtiyaç vardır. Başkalarına ve onların fikirlerine yer açmak işbirliğini güçlendirir.
- Katılım
Bir demokraside, katılım önemlidir. Olduğunuz gibi katılmak için cesaretli olmalısınız.
7.Merak
Bir demokraside birbirimizden öğrenmemiz gerekir. Etrafta dolaşmalı ve her taşın altına bakmalısınız.
8.Anlaşmazlık
Bir demokraside, sıklıkla anlaşmazlığa düşeriz. Anlaşmazlığı kabul edebilmelisiniz, çünkü bu bizi birbirimiz hakkında daha da bilge kılar.
9.Görüş
Bir demokraside farklı görüşlere izin verilir. Görüşünüzü şekillendirebilmek için onu dile getirebilmeniz ve başkalarının görüşlerini dinleyebilmeniz gerekir.
10.Sözlü Güven
Bir demokraside hepimizin bir sesi vardır. Sesinizi anlamlı bir şekilde duyurabilmek için önce kendinizi iyi tanımanız ve kendinize güvenmeniz gerekir.
Bu maddeler daha önce yazdığım “CHP’de Aktif Üyelik” başlıklı yazımda anlattıklarıma benziyor: https://www.habertrak.com.tr/kose-yazisi/chpde-aktif-uyelik-h121404.html