
Tony Blair’in yazdığı “Liderlik Üzerine: 21. Yüzyıl İçin Dersler” başlıklı kitap iki ay önce yayınlandı.
NEDEN ÖNEMLİ?
“Liderlik Üzerine: 21. Yüzyıl İçin Dersler”, siyasi liderliğe odaklanan bir kitap.
Kitapla ilgili bir söyleşide (*) Blair, “Politikacı olmak, muhtemelen dünyanın herhangi bir yerinde, kelimenin tam anlamıyla hiçbir yeterlilik aranmadan, muazzam önem ve güce sahip bir pozisyona yükselmenin mümkün olduğu tek uğraştır. Hükümetteki ilk işim başbakanlıktı. Yani, bir çıraklık dönemi yaşamamıştım. Yükselmek için çalışmam gerekmemişti. Kimse kabul etmek istemez, ancak siyasetin çoğu işbaşında öğrenilir. Bunu ülkeye söylediğinizde, insanlar dehşete kapılır, çünkü “Ne? İşbaşında mı öğreniyorsun? Ne demek istiyorsun?” diye düşünürler. Ama gerçek bu.” diyor.
1997-2007 yılları arasında İşçi Partisinin lideri olarak İngiltere’de başbakanlık yapan Tony Blair, hükümet yönetimini deneme yanılmalarla öğrenmiş.
O nedenle, kitabında, işe başladığında “keşke bunları bilseydim” dediği, bir hükümetin başarılı olması için gerekli temel noktaları anlatıyor.
Kitapta, başbakan olduğu dönemde ve “Küresel Değişim Enstitüsü”nün yaptığı çalışmalar aracılığıyla oluşan kişisel deneyimlerini, dünya liderlerini ilk elden gözlemleyerek edindiği içgörüleri paylaşıyor.
DETAYLAR
Piyasada iş yönetimi ile ilgili çok yayın bulunuyor fakat hükümet yönetmekle ilgili pek yayın yok.
Blair, bu açığı kapatmak istemiş.
Kitapta 40 bölüm var, konular ders gibi, basit ve doğrudan anlatılıyor.
Girişin başlığı “Liderlik ve Hükümet Yönetme Bilimi”.
Son bölüm de ilginç, özelliklle bizim politikacıların okumasını isterim, başlığı: “Zarafetle Ayrılmak / Leaving with Grace”.
Aşağıda Blair’in söyleşide anlattıklarından bazı bölümleri aktaracağım:
“Başarılı bir liderlik için gerekli şeyler:
Vizyon sahibi olmak: Liderler gelecek için net bir vizyona sahip olmalı ve bunu başkalarına etkili bir şekilde anlatabilmeli
Güçlü bir ekip kurmak: Liderler,çevrelerine vizyonlarını paylaşan yetenekli insanları almalı.
Zor kararlar alabilmek: Liderler, halkın hoşuna gitmese bile zor seçimler yapabilmeli.
Değişime uyum sağlamak: Sürekli değişen dünyada, liderler yeni zorluklara uyum sağlayabilmeli.
Önceliklendirme: Her şeyi yapmaya çalışırken hiçbir şey yapmazsınız.
Performans yönetimi: Bir fikri uygulamaya koymak ve gerçekten söylediğiniz şeyi yapmak için onu takip etmek gerekir”
“…bugün demokrasinin zorluğu etkinliktir. İşleri halletmektir. İnsanların bugün popüler liderlere yönelmesinin nedeni, insanların “Bakın, hepinizden, geleneksel politikacılardan bıktım. Sistem benim için çalışmıyor.” diye düşünmesidir. Bu yüzden biri gelir ve sistemi havaya uçurmaya ve işleri tamamen farklı yapmaya söz verir ve insanlar da “Neden olmasın? Bir deneyeyim.” diye düşünür.
Başbakan iken, bazen demokratik olmayan ülkeleri ziyaret ederdim. O ülkelerin liderleri bile her zaman, bir ülke için en iyi yönetim biçiminin demokrasi olduğu varsayımıyla bir konuşma yaparlardı. Bu o zamanlar kabul görmüş bir düşünceydi. Ancak bugün, bu düşünce sorgulanıyor. Birçok kişi, “Demokrasilerinize ve işleyiş biçimlerine bakıyorum ve sürekli bir düzensizlik içinde görünüyorsunuz.” diyor. Bugün, demokrasiyi basitçe varsaymak yerine, bunu kanıtlamanız gerekecek…”
“Özgüven -çünkü bir lider olmak için buna ihtiyacınız vardır- ve alçakgönüllülük arasında denge kurmak çok zordur. Örneğin, ekibinizin sizi zorlamaktan korkmaması önemlidir. Bir karara vardığınızda, “Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu işe yaramayacak.” demeye hazır insanlara ihtiyacınız vardır. Büyük liderler, odada kendilerinden daha zeki insanların olmasını isteyecek özgüvene sahip insanlardı,..”
“Politikacılar, popüler olmayan bir şey yapıyorsa, aptal olmadıkları sürece, bunu gerçekten inandıkları için yapıyorlardır. Bu yüzden insanlara şunu söylüyorum: Politikacılara en çok güvenebileceğiniz zaman, en az sevdiğiniz bir şeyi yaptıkları zamandır. En azından, neden yaptıklarını sormalısınız.”
“Liderler iyimser olmalı. Hiç kimse depresif bir pilotun olduğu bir uçağa binmek istemez. Liderlerin, “Bunu başarabiliriz” demesini istersiniz. Her şey yoluna girecek.” Teknoloji bize daha önce hiç çözemediğimiz şeyleri çözme şansını gerçekten sunuyor.”
(*) McKinsey Danışmanlık firmasının iş dünyası ile ilgili kitapları tanıttığı site: https://www.mckinsey.com/featured-insights/mckinsey-on-books/author-talks