
Yaz boyunca ekonomik krizin en fazla futbolu vuracağını defalarca söylemiştik. Maalesef haklı çıktık. Daha lig başlamadan bile Sarayspor ve Hürriyet Yıldızspor ligden çekildi. Lig oynanırken, çekilmeler daha da artabilir.
Süper Amatör ve 1. Amatör Ligleri Pazar günü başlıyor.
Yaz döneminde birçok takım istediği kadroyu oluşturmak için transfer yapmaya çalıştı. Çalıştı diyorum, çünkü transfer direk bütçeye dayalı.
Süper Amatör ve 1. Amatör Kümede 39 takım vardı. Bu takımları aslında 2 farklı durumda ele alabiliriz.
Futbol Tekirdağ’da jeopolitik ve ekonomik durumlar ile doğrudan alakalı.
Özellikle Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı ve Ergene Bölgeleri yoğun göç altında. Bu bölgelerin nüfusu özellikle Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinden gelen nüfusla yıllık yaklaşık 20 bin artıyor. Özelikle Güneydoğu Anadolu’dan gelen göçlerde aileler 4-5 çocuklu.
Şunu bir örnek ile daha çarpıcı hala kılayım. Özellikle Çerkezköy ve Ergene bölgelerinde bir sınıf 25 kişi ile eğitim-öğretime başlarken, yaz dönemine doğru bu sayı 40 ı bulabiliyor.
Tabi özellikle okul çağlarındaki gelen genç nüfus oyuncu potansiyeli demek. Buradaki takımlar ilk olarak altyapı takımlarına, daha sonra ise A takımlarına kolaylıkla transfer yapabiliyorlar.
Bunun yanında bu bölgelerimiz sanayileşme oranın çok yüksek oranda olduğu yerler. Diğer bölgelere nazaran fabrikalar ve iş adamlarından destek bulmaları nispeten daha kolay. Bu sezon Kızılpınarspor ve Ergene takımları güçlü takımlar kurabilirler.
O bölgede bulunan ve sanayinin yer almadığı 2 ilçemizde var. Sarayspor ve Marmara Ereğlisi ilçeleri tamamen Belediye Başkalarına endeksli. Marmara Ereğlisi Belediyespor’da Belediye Başkanı destek vermiyor, takım lige katılamıyor, destek veriyor muhteşem bir kadro kuruluyor.
Saray’da aynı, bir anda BAL ligindeyken destek göremeyince Süper Amatör Kümeden bile çekilmek zorunda kalıyor.
Bu durum Belediye Başkanının sporu sevip sevmemesiyle ve tasarruf tedbirleri ile alakalı.
Gelelim diğer bölgeye
Malkara’da amatör Kümelerde 2, Şarköy’de ise 3 takım var. Şarköy’de birkaç üzüm işleme üzerine tesisler var. Malum nedenlerden dolayı bu işletmelerin sponsor olması mümkün değil.
Malkara da birkaç peynir işletmeleri var. Bunlarda spora uzak duruyorlar. Normalde baktığınız da devasa güçleri de yok.
Muratlı ve Hayrabolu ilçelerinde ise ne göç, nede ekonomi var. Bu ilçelerde Belediye Başkanı ne derse o
Gelelim bölgenin en büyük şehri Süleymanpaşa’ya
Süleymanpaşa da organize sanayi bölgesi yok. Sadece dumansız sanayi bölgesi var. Göç konusuna baktığımızda gelen göç özellikle malum yabancı Ülkelerden.
Belediye başkanı açısından en şanslı ilçe ise Süleymanpaşa. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar’ı ilk olarak Tekirdağspor Kulüp Başkanı olarak tanıdı. Ancak borçlardan dolayı Başkan Nallar’ın eli kolu bağlı.
Bu anlattıklarım ile Tekirdağ’daki futbolun jeopolitik ve ekonomik yönleriyle ortaya koymaya çalıştım.
Çekilen takımlarımızın haberlerini yapmamak dileğiyle…