
Şehrimizde ve ülkemizde, motosiklet kullanımı çarpıcı bir oranda artıyor. Bunda; ehliyet almanın kolaylığı, belirli bir motor hacminin altındaki motosikletlere uygulanan vergi indirimleri, kasko, sigorta, yakıt ve bakım masraflarının düşük olması, arabaların şehir içinde daha yavaş kalması gibi birçok etken bulunuyor.
Her geçen gün motorcuların sayısı artarken, motosiklet güvenliği ne durumda? Motosiklet kazalarında ölüm riski, araba kazalarına göre 27 kat daha fazla (NHTSA, 2022).Ölümlerin büyük bir kısmı, gerekli tedbirlerin alınmadığından veya trafikteki diğer araçların hataları nedeniyle gerçekleşiyor.
***
Oluşan kazalarda, ölüm veya yaralanma riskini azaltmak ya da kazaların olmaması için gerekli önlemler alınmalı. Eğer ki trafik altyapısı, motosikletler düşünülerek hazırlanırsa kaza oranları düşebilir.
Motosiklet kazalarında ölüm veya ağır yaralanmaları engellemek için planlayıcılar tarafından alınabilecek en iyi önlem, motorcu bariyerleri. Bunun hakkında birçok araştırma var.Örneğin: Almanya Federal Karayolu Araştırma Enstitüsü (BASt), motorcu bariyerlerinin normal bariyerlere kıyasla kafa travması riskini %60 azalttığını tespit etmiş.
Ülkemizde de, motorcu bariyerlerinin sayısı hızla artıyor. Tekirdağ’da Uçmakdere-Yeniköy yolu, motorculara uygun yollar için örnek verilebilir. İstanbul Şile’de bulunanDarlık-Teke yolu, dünyaya örnek olabilecek seviyedeki motorcu dostu bariyerleri ile hem motosikletler hem de diğer taşıtlar için güvenli bir trafik sunuyor.
Motosikletlerin güvenliğini arttırmanın birçok yolu daha bulunmakta. Motorcular tarafından hemen uygulanabileceklerden bazıları:Gerekli motosiklet kıyafetlerini giymek, görünür ve duyulur olmak için egzoz, korna ve ışıklar ile(çevreyi rahatsız etme amacı ile kullanmak hariç)farkındalık yaratmak, yolda tahmin edilebilir hareketler yapmak. Arabalar ve diğer taşıtlarında, motorcuların güvenliğini sağlamak için yapabileceği şeyler mevcut.
***
Motorcu dostu altyapılar ve toplumsal duyarlılıkla, kazalar önlenebilir. Tekirdağ ve Şile’deki örneklerin gösterdiği gibi doğru bariyerler ölümleri azaltıyor fakat güvenlik yalnızca belediyelerin veya KGM’nin değil; sürücülerin dikkati, araçların bakımları ve toplumun “trafikte birbirine saygı” bilinciyle hareket etmesi ile sağlanabilir. İyi sürüşler!