DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

SINAV BEDELİ

Yayın Tarihi: 04 Mart 2025 | Son Güncelleme :

04 Mart 2025 - 15:04

SINAV BEDELİ

Üniversite sınavları sizce kaç para? Bu sene üniversite sınavlarına girecek gençlerin, sadece şansını denemesi için kaç TL gerekli? Üniversite sınavlarına hazırlanan milyonlarca öğrenciyi, büyük bir ekonomik zorluk bekliyor.

Üniversite sınavlarına hazırlanacak gençler, sınav ücretini öğrenince çok şaşırdı. Buna, okuduğum okulda bende bizzat şahit oldum. Sınav ücretlerinin açıklandığı ilk günler, herkes bu fiyatın ne kadar ‘anlamsız’ olduğundan bahsediyordu.

Parasız eğitim hakkımızın anayasa (Anayasanın ilgili maddesi, sadece ilköğretimi kapsar ancak sosyal devlet anlayışı ile yönetildiğimizi düşünürsek; bence üniversiteye giriş sınavları da parasız eğitim kapsamına girmeli.) ile korunduğu ülkemizde, tek bir üniversite sınavına girmenin bedeli 450TL.

Bir öğrencinin, üniversite sınavlarında tamamen şansını denemesi için girebileceği 4 sınav var: Asker olmak isteyenlere, mülakata girme hakkı tanıyan ancak diğer öğrencilerinde sınav atmosferini deneyimlemek için gireceği MSÜ (Milli Savunma Üniversitesi) sınavı. 2 yıllık üniversitelere girmek için yapılan TYT (Temel Yeterlilik Testi) sınavı. TYT ile beraber değerlendirilen, 4 yıllık üniversitelere girmek için katıldığımız AYT (Alan Yeterlilik Testi) sınavı. Son olarak, yabancı dil tercih edenlerin gireceği YDT (Yabancı Dil Testi) sınavı. Bu dört sınavın toplam bedeli 1800TL.

***

Yani, sadece üniversiteye girme hakkınızı denemenin bedeli 1800 TL. Belki bu para sizlere az gelebilir ancak öğrencilerin ve velilerin sırtına büyük bir yük yüklüyor. Akıllara bir soru geliyor: Bu sınavları yapan ÖSYM, bir devlet kurumu. Kâr amacı gütmesi gerekir mi? ÖSYM sınavlardan para kazandığını daha açıklamadı ancak birçok eğitimci sınav esnasında bize verilen birkaç kalem ile birkaç kitapçığın bedelinin 450TL olamayacağını düşündüğünden ötürü; ÖSYM’nin, sınavları kâr amacıyla yaptığını iddia ediyor.

Devlet kurumlarındaki kâr amacı gütme yahut maliyeti çıkarma çabası, birçok vatandaşımızın zararına bir uğraş. Devlet kurumlarının, kâr etmesi gerekmez. Zenginlerden aldığı vergilerle, halka özel şirketlerden daha iyi olanaklar sağlar. Devlet kurumları, dünya tarihi boyunca bu amaçla kurulmuştur ve çoğu devlet kurumu hala böyle çalışır.

1800TL’nin lafını yapmak bazılarına saçma gelebilir ancak gelin bir hesap yapalım: Bir lise öğrencisinin, herhangi bir işte çalışırken alacağı günlük yevmiye(günlük maaş) ortalama 600TL. Yani, sınavlara girmenin bedeli 3 günlük emeğe denk. Yani bir öğrencinin, 1800TL kazanması için yaklaşık 2 hafta geçmesi gerekli. Bunu da not edelim. Kısacası, emekçilerin çocukları veya emekçi çocuklar için bu rakam, büyük bir rakam.

Sınav fiyatlarının bu kadar fazla olması, öğrencilerin sınavlara girme isteğini azaltıyor. Hatta şansını denemekten çekinmesine neden oluyor. Birçok öğrencinin, sınav atmosferini deneyimlemek için tercih ettiği MSÜ sınavına bedelinden ötürü girmeyen öğrencilerin sayısı bir hayli fazla. Ayrıca eğitimciler, dil öğrencileri dışında YDT sınavına girmek isteyen öğrencilerin, fiyatlardan ötürü girmeye çekindiğini söylüyor.

***

Biz öğrenciler için bu sınav bedelleri madalyonun sadece görünen yüzü. Tek bedel bu değil. Örneğin dershanelerde yapılan haftalık denemelere girmek isterseniz, (Dershanede ders görme bedelidahil değil, sadece birkaç saat sınav denemesine girmek için ödeyeceğiniz bedel.) yaklaşık 15 000TL. Okullarda deneme yapmanın yasak olduğundan ötürü birçok öğrenci, istemesede bu paraları verip deneme çözmek için tek yol olan dershanelere giriyor.

Öğrencilerin, bütün bunlara rağmen hevesini, okuma inancını kaybetmemesi gerekli. Asla “Okusam ne olacak?” demeyin. Umarım, bu sene benimde gireceğim üniversite sınavlarında, tüm zorluklara rağmen hepimiz istediğimiz yerlere geliriz. Öğrencilere başarılar, velilere kolaylıklar…

YORUM ALANI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.