
1999-2002 yılları arasında Antalya’da ikâmet ediyorduk. Bu süre içinde, bir ortak arkadaşımızın tahıştırdığı dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Bekir Kumbul’a yardımcı olmaya çalışıyordum.
Bir ara gördüm ki Sayın Kumbul, yaptığı hizmetleri halkın bilgisine sunmakta zonlanıyor.
Neden?
Kendi reklâmını/propagandasını yapmış olacağı duygusu yüzünden. Bunun da nedeni konuya halk değil; şahsı açısından bakmış olmasıydı.
Hem de birkaç kez;“Konuya o açıdan bakmayın. Halkın bilgi alma hakkı açısından bakın,” hatırlatmasında bulunmama rağmen yeterince başarılı olamamıştım.
Şimdi gelelim, Tekirdağ’a.
Vailiğin internet sitesine girdim. Yapılan hizmetleri arıyorum. Anasayfadaki haberlerinin hepsi de İçişleri Bakanlığı’nın faaliyetleriyle ilgili. Diğerleri ise valimizin resmî kabulleri, toplantıları, mesajları, ziyaretleri… Sanırsınız ki sayın vali bunlardan başka hiçbir iş yapmıyor.
Kaymakamlığın sitesine giriyoruz. Anasayfada aynı paylaşımlar. “Hizmetler” butonunu tıklıyoruz; sadece mevzuatla ilgili bilgiler.
Büyükşehir’in internet sitesine girdim.
Evet, var biraz yapılan hizmetlerle ilgili haberler ama yok denecek kadar az. Başka iş yapılmadı mı yoksa? Elbette yapılmıştır ama –sanırım- onlardan da sadece hizmetin verildiği yerlerde oturunlar haberdardır.
“Hizmetler” başlığını tıkyorum, orada da sadece bir takım sabit bilgiler çıkıyor karşımıza.
Ve Süleymanpaşa’nın internet sitesi…
Tıkladım “Hizmetlerimiz” başlığını ve gördüm ki hizmetlerin sıralandığı tek site onunki. Ama yine gördüm ki hepsi de önceki yıllara ait. Son seçimden bu yana hiç mi bir iş yapılmadı? Elbette yapılmış olacağına göre nerede onlar?
Diğer ilçelerin de pek farklı olmadığını düşünüyorum.
Oysa “Son Ayın”, hatta “Son Haftanın Hizmetleri” başlıklı butonlar oluşturulamaz mı?
Demem o ki belediyelerin ve valiliğin dijital çağın nimetlerinden yeterince faydalanmadıkarı görülüyor.
Yine oysa unutmamalı ki neler yapıldığını öğrenmek, yapanın reklâmından/propagandasından öteherkesin hakkıdır. Onlara bu bilgileri vermek de resmî kurum ve kuruluşların görevi. Yani konuya hak ve görev bilinciyle yaklaşmak gerekiyor.
Akıl vermiş gibi olmayayım ama –örneğin- yapılan hizmetleri halkın bilgisine sunmak için haftalık basın bültenleri bile yayınlanamaz mı? Ayda bir basın toplantıları düzenlenemez mi?Hatta bazı önemli hizmetler bilboardlardan duyurulamaz mı?
Vs.
Özellikle içinde bulunduğumuz sorunlu günlerde buna çok ihtiyacı var.
MANTIK JİMNASTİĞİ
(Düşünmeyi Sevenler İçin)
“Belleğimi geriye doğru yokluyorum ama hiçbir şey hatırlamıyorum.”
Mantıksızlık nerede?
(Cevap gelecek yazımızda)
______
Geçen yazımızdaki cümle şuydu:
“İstanbul’a gidemedim. Çünkü neden? Otobüsü kaçırdım.”
Son günlerin moda mantıksızlığı. “Neden?” “Çünkü” demek yerine “Çünkü neden?” demek kadar saçma bir mantıksızlık düşünebiliyor musunuz?